Cantucci / cantuccini

Cantucci, nazywane też zdrobniale cantuccini albo biscotti di Prato, to włoskie sucharki migdałowe. Najczęściej przed spożyciem macza się je w winie (przeważnie białym i słodkim), a czasami w kawie. Tymi ciasteczkami zajadaliśmy się podczas naszego pobytu w Toskanii zeszłej jesieni. Można je było kupić na każdym kroku. Pamiętam, jak jedliśmy je spacerując po Sienie i na pikniku w winnicy... Pamiętam, jakie problemy mieliśmy z ekspedietnkami w cukierniach, które nic a nic nie rozumiały po angielsku i próbowały nam wcisnąć ze 2 kg tych ciasteczek zamiast 200g :)
Właściwie nie wiem, dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się na ich samodzielne upieczenie. I żałuję, że zrobiłam to dopiero teraz, ponieważ domowe cantucci smakują mi jeszcze bardziej. Są naprawdę dużo lepsze niż jakiekolwiek, które jadłam we Włoszech. Co ciekawe, szukając na nie przepisu, natknęłam się na artykuł, w którym autorka zachwalała włoskie wyroby, które zawsze świetnie smakują, jednocześnie krzywiąc się na polskich wytwórców i restauratorów, którzy obniżają jakość produktów, gdy rośnie popyt. Ja jestem innego zdania. Ja nie mam tak dobrego zdania o Włochach. Jadłam we Włoszech przeciętne tiramisu, twardą pizzę, niedoprawione gnocchi i parę innych, nie powalających na kolana włoskich wyrobów. Zarówno w typowo turystycznych miejscach, jak i w knajpkach na uboczu dla „lokalsów”. I jestem zdania, że z jakością we Włoszech jest bardzo różnie. Uwielbiam włoską kuchnię jako taką, jednak nie czarujmy się – Włochom też zdarza się żerować na turyściakach ;)

A wracając do cantucci – absolutnie warto je zrobić. Są kruche, twardawe, niezbyt słodkie, z delikatną cytrynową nutą. Przechowywane w puszce, długo zachowują świeżość. I są idealne na prezent ;)

Photobucket
CANTUCCI
150-200g migdałów,
290-300g mąki,
150g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka otarta z 1 cytryny

Migdały uprażyć w całości na suchej patelni albo w piekarniku (180 stopni, 4-5 minut). Ostudzić, a następnie połowę zmielić lub drobno posiekać.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i migdały w całości. Wymieszać łyżką, a potem zagnieść dłonią. Ciasto powinno być gęste i klejące.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i uformować na blasze dwa podłużne wałki o szerokości ok. 7 cm. Lekko je rozpłaszczyć (ale nie mocno, bo w trakcie pieczenia ciasto i tak trochę rozpływa się na boki). Najlepiej formować ciasto wilgotnymi dłońmi, wówczas masa nie klei się do nich :) Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec ok. 35-40 minut. Ja piekłam ok. 45 minut, bo ciasto po 35 minutach sprawiało wrażenie zbyt miękkiego.
Upieczone ciasto wyjąć i pokroić na ukośne kromki grubości ok. 1 cm. Najlepiej robić to nożem z piłką. Kromki ułożyć na blasze tak, by nie nachodziły na siebie i piec jeszcze 10 minut (w tej samej temperaturze).
Upieczone ciastka odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie zamknąć w pudełku lub puszce, by nie nawilgły od powietrza i nie straciły chrupkości.


(przepis z kotlet.tv)

Przepisy z tych kategorii

Cantuccini- włoskie ciasteczka migdałowe
1

Cantuccini- włoskie ciasteczka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cantuccini
1

Cantuccini

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Biscotti

Biscotti

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pomarańczowe biscotti z migdałami – przepis
5

Pomarańczowe biscotti z migdał…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezy kokosowe z migdałami

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą
2

Sernik Snickers z masłem orzec…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Fit sałatka z kurczakiem
1

Fit sałatka z kurczakiem

Beti Beti
kruche babeczki

Pizza

Pizza

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę
1

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
2

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Prosta sałatka caprese
2

Prosta sałatka caprese

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy