Szneki z jagodami i serem
.
Ciasto drożdżowe:
42 g świeżych drożdży
500 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
100 g masła
250 ml mleka
.
Nadzienie:
1 opakowanie serka typu włoskiego Pilos (220 g)
200 g jagód
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
.
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli.
Masło roztopić.
Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać połowę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajko rozbić, dodać połowę roztopionego letniego masła , pozostałe mleko, cukier i roztrzepać razem.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajko z mlekiem.
Ciasto dobrze wyrobić , przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
.
.
Jagody opłukać i osuszyć.
Serek rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
.
.
Ciasto rozwałkować na prostokąt (30x40 cm).
Skropić roztopionym masłem, rozłożyć równomiernie serek i jagody, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.
Rulon ciasta pokroić na plastry grubości ok. 1 cm.
Każdy kawałek ułożyć w papierowej foremce do ciastek i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30-40 min.
.
4
.
Gotowe szneki polać lukrem z cukru.