Dziś coś z kuchni meksykańskiej - mocne uderzenie na moje kubki smakowe :)Jalapeno to mała, zielona (lub czerwona) papryczka o bardzo ostrym smaku, często używana w Meksyku.
W sałatkach najbardziej lubię to, że można dowolnie manipulować składnikami, zamieniasz dwa składniki na inne i masz zupełnie nową jakość.Dziś zrobiłam sałatkę z łososia i z tego, co akurat plątało mi się w lodówce.
Dobra, niskobudżetowa sałatka. Doskonale nadaję się w sytuacjach kiedy idziemy na imprezę, na którą wypada coś przynieść ze sobą. Jest pyszna i szybka - więcej czasu zostaje na zajęcie się sobą a nie na wymyślanie dania popisowego. Zostawmy tą część dla gospodarza imprezy. Jednak jakby ktoś się uparł, to o tej sałatce zawsze można powiedzieć, że należy do modnej (czyli trendy) ostatnio kuchni zwanej fusion oznaczającej połączenie różnorodnych tradycji kulinarnych z różnych zakątków świata.
Ciasto maślankowe Tobatki już od dawna miałam na oku. Początkowo planowałam je upiec ze śliwkami, ale że mamy Weekend Rabarbarowy, dodatek był oczywisty. To ciasto świetnie smakuje z rabarbarem, jest lekko kwaskowe, wilgotne, z chrupiącą maślaną kruszonką - zdecydowanie do powtórzenia. Ma jeszcze jedną zaletę - szybko się je robi ;)
Szukałam wczoraj pomysłu na taką kolację, której nie trzeba przygotowywać całe popołudnie. Wybór padł na tortillę z kurczakiem. Jest to fajna propozycja na kolację z przyjaciółmi. W sklepach jest bardzo duży wybór gotowych tortilli. W domu wystarczy ją podgrzać w mikrofali lub piekarniku.
Jednym z moich ulubionych ziół jest estragon dlatego wiedziałam, że to danie przypadnie mi do gustu. A przecież oprócz estragonu są tu same dobre rzeczy, więc nie było siły, musiałam je ugotować. A, że barwa tego dania jest jak najbardziej zielona, dołączam je do akcji Pinkake.
Wreszcie i u mnie przyszła pora na rabarbar. Na pierwszy raz pokusiłam się o zrobienie konfitury. Rozmyślałam o kombinacji rabarbaru z naleśnikami więc ten przepis świetnie się do tego nadał. Dodatkową atrakcją jest to, że konfitura, którą Wam dzisiaj pokazuję nazywa się "Zachcianka nieco mocniejsza".
Mając niedawno w rękach przyprawę do gyros przypomniało mi się , że jadłam kiedyś sałatkę z tą mieszanką przypraw.Na wspomnieniach nie skończyło się i postanowiłam ją zrobić.Jest to moja wersja...
Jeśli macie ochotę na wspaniałe ciasto do herbaty polecam mój niedzielny wypiek. Ciasto jest wręcz idealne. Niezbyt słodkie, aromatyczne, wilgotne raczej z tych ciężkich ale nie zakalcowatych. Suszone morele wspaniale się rozpiekają i są po prostu pyszne.
Rabarbar kojarzy się z latem i jest często uprawiany w ogródkach przydomowych.Można jednak odnieść wrażenie że mimo wszystko w Polsce jest rośliną nieco niedocenianą.