Burrito jalapeno
Dziś coś z kuchni meksykańskiej - mocne uderzenie na moje kubki smakowe :)
Jalapeno to mała, zielona (lub czerwona) papryczka o bardzo ostrym smaku, często używana w Meksyku. Kupiłam ostatnio dwa słoiki piklowanej jalapeno, a także odpowiednie przyprawy do mięsa, i przygotowałam burrito z kurczakiem, które podałam z dwiema klasycznymi salsami: jalapeno i cruda.
BTW, o nazwie potrawy, do której używamy tortilli, decyduje sposób jej zwinięcia.
Tortilla pszenna, zwinięta jak koperta, to właśnie burrito.
Składniki:
250 g mięsa z kurczaka lub indyka
marynata o smaku jalapeno
tortille
Zamarynuj mięso na kilka godzin, następnie usmaż na patelni. Nadziewaj
podgrzane tortille mięsem oraz salsą, zwijaj w koperty i podawaj.
Salsa jalapeno:
1 drobno posiekana cebula
2-3 ząbki czosnku, roztarte
4-6 łyżek posiekanych piklowanych papryczek jalapeno
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki mielonego kminku
sól
Wymieszaj wszystkie składniki i schłodź w lodówce.
Salsa cruda:
2-3 dojrzałe pomidory
100 ml soku pomidorowego
3-4 roztarte ząbki czosnku
1/2 pęczka świeżej kolendry
szczypta cukru, sól
1 zielone świeże jalapeno
1/2 łyżeczki mielonego kminku
pół małego odórka
2 cebulki dymki
Drobno posiekaj pomidory, ogórka, cebulkę i paprykę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami, schłódź w lodówce.