pieczona makrela z porami

pieczona makrela z porami
Przyszedł czas na ryby. Bo wiadomo ryba jest dobra na wszystko! A jemy ich zdecydowanie za mało. Tym razem mój wybór padł na makrelę. W większości przypadków jemy ją wędzoną, ale świeża upieczona albo zgrillowana jest genialna. Ma też tę dobrą właściwość, że ładnie się mrozi i rozmraża bez uszczerbku na konsystencji ryby.

Pieczona makrela z porami
  • 2 makrele
  • 1 por
  • 10 czarnych oliwek
  • kawałek masła
  • 0,5 szklanki białego wina
  • sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek
  • 1 cytryna
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • trochę tartego żółtego sera
Zdjęcie - pieczona makrela z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakrele oprawić, przerobić na fileciki - pozbawić kręgosłupa i ości (wiem, że to strasznie upierdliwe bo sama to przerobiłam, ale warto), posolić i popieprzyć, skropić cytryną. Na maśle udusić pora pokrojonego w plasterki, pod koniec duszenia dolać wino. Trochę odparować. Oliwki posiekać, dodać odsączonego pora, tarty ser, jajko i wymieszać. Doprawić i ewentualnie dodać bułkę tartą jeśli masa będzie za wilgotna.

Zdjęcie - pieczona makrela z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMasełko z winem pozostałe po duszeniu pora przelać do naczynia do zapiekania. Położyć po kawałku ryby, ułożyć na niej farsz i nakryć drugim kawałkiem makreli, lekko docisnąć, dorzucić pokrojoną na kawałki cytrynę i tymianek. Piekłam 40 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - pieczona makrela z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów