Miodowa konfitura z rabarbaru z procentami

Wreszcie i u mnie przyszła pora na rabarbar. Na pierwszy raz pokusiłam się o zrobienie konfitury. Rozmyślałam o kombinacji rabarbaru z naleśnikami więc ten przepis  świetnie się do tego nadał. Dodatkową atrakcją jest to, że konfitura, którą Wam dzisiaj pokazuję nazywa się "Zachcianka nieco mocniejsza". A to wszystko dzięki wódce, która nadaje jej  fajną nutę. W parze z ciepłymi naleśnikami po prostu niebo w gębie. Przepis znalazłam w Kuchni,  nr 6/2009 i zgłaszam go do akcji Rabarbarowe wypieki.

Zdjęcie - Miodowa konfitura z rabarbaru  z  procentami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1/4 szklanki wody źródlanej
  • 6 łyżek jasnego miodu
  • 50 ml wódki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Rabarbar pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować, dodać miód i dusić 10 minut, mieszając. Wlać wódkę, sok z cytryny, pomieszać. Podawać z naleśnikami lub goframi.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy