Pasta z pieczonej cukinii i czosnku
W ramach urodzinowo- imieninowych prezentów dostałam też 4 książki kucharskie, w tym "Smaki północnej i południowej Italii" Marleny de Blassi. Od razu pozaznaczałam sobie co zrobię koniecznie, natychmiast i na wczoraj i co ewentualnie trochę później. Brzegi książek zaroiły się od kolorowych karteczek. Do realizacji przystąpiłam prawie od razu :) na pierwszy rzut poszła pasta z cukinii. Jest genialna. Trochę ją zmodyfikowałam zamieniłam ser i zioła i odchudziłam nieco śmietankę bo zalecana była 36-40%.
Pasta z pieczonej cukinii i pieczonego czosnku
Pasta z pieczonej cukinii i pieczonego czosnku
- 3 cukinie
- główka świeżego czosnku
- oliwa
- tymianek
- sól
- pieprz świeżo mielony
- mała śmietana 22%
- pół szklanki tartego grana padano