Kurczak z porami i pieczarkami
Jednym z moich ulubionych ziół jest estragon dlatego wiedziałam, że to danie przypadnie mi do gustu. A przecież oprócz estragonu są tu same dobre rzeczy, więc nie było siły, musiałam je ugotować. A, że barwa tego dania jest jak najbardziej zielona, dołączam je do akcji Pinkake.
Składniki:
- 30 dag piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 25 dag pieczarek
- 25 dag porów
- 3 łyżki mąki
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki do zup
- sól, pieprz
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyzki suszonego estragonu
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na gorącą oliwę, dodać oczyszczone pieczarki i smażyć na dużym ogniu 3-5 minut, aż mięso się zrumieni. Zmniejszyć ogień i dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pory. Smażyć dalsze 5 minut, aż pory zmiękną. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Wlać bulion i śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i mieszając dusić 5 minut. Dodać zieleninę. Podawać z pieczywem, makaronem lub ryżem.
Smacznego:)