Indyk z sosem rabarbarowym

Indyk z sosem rabarbarowym

Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rabarbar kojarzy się z latem i jest często uprawiany w ogródkach przydomowych.Można jednak odnieść wrażenie że mimo wszystko w Polsce jest rośliną nieco niedocenianą.
Sezon rabarbarowy w naszym kraju trwa niestety bardzo krótko.
Korzystajmy więc z tego warzywa... tak warzywa, zazwyczaj myślimy o rabarbarze jak o owocu (tak też bywa klasyfikowany w książkach kucharskich: razem z owocami), jednak w rzeczywistości jest to warzywo z rodziny rdestowatych.
Dziś polecam pierś z indyka z sosem rabarbarowym.
Składniki na sos:
• 4-5 łodyg rabarbaru
• łyżka miodu• 1/4 szklanki cukru• 4 łyżki octu balsamicznego
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

  • pierś z indyka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka czerwona papryka


Rabarbar umyłam i odcięłam twardsze końce.
Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pokroiłam go na około 1cm kawałki.Włożyłam do garnka.
Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam cukier.
Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wlałam miód.
Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Doprawiłam solą i pieprzem.Smażyłam przez parę minut aż puścił sok i zmiękł.
Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wlałam ocet balsamiczny i jeszcze przez chwilę dusiłam.
Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Usmażyłam pierś z indyka i pokroiłam ją na kawałki.
Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polałam sosem mięso.Smacznego!
Zdjęcie - INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów