To jest danie dla tych, którzy uważają, że od cebuli w obiedzie lepsze jest tylko więcej cebuli. I otóż właśnie ten warunek jest konieczny i wystarczający do spełnienia, aby można było to danie uważać za dobre i zaproponować na obiad, kiedy nie ma nic ciekawego do jedzenia w planach. Ot, taki sponton.
Wybraliśmy się dziś na grzybobranie. Mieliśmy obawy, że grzybów będzie mało, bo temperatura w nocy wyniosła tylko 2 stopnie, ale nie było tak źle - zebraliśmy ponad 200 grzybów, głównie zajączków i podgrzybków. Przygotowałam z nich sos - jak dla mnie, jeden ze smaków dzieciństwa.
Miały być bardzo zdrowe batoniki z tego przepisu , ale nie miałam składników w wystarczającej ilości i dobrałam chyba nie takie proporcje - wyszło zdrowe musli :) Bardzo dobre zresztą , i do tego pasujące do Orzechowego Tygodnia , bo z orzechami włoskimi .
Małe, okragłe kotleciki..Połączenie mięsa mielonego z kapustą i ryżem, podane z pomidorowym sosem. Ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych, które czasami wydają się zbyt zwyczajne. Całkiem smaczne, choć bez szaleństwa.
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką, wrzucić na rozgrzany olej. Zrumienić ze wszystkich stron, wrzucić do gara z odrobiną wody (może być wywar). Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i czerwoną paprykę.
Ta pora roku to najlepszy czas na potrawy z papryką w roli głównej. Pełno jej na straganach, cena też jest przystępna... Prezentuje się wspaniale, pyszna i kolorowa..Nie można przejść obok niej obojętnie.
Co roku mniej więcej w tym czasie jestem podekscytowana wizją posiadania nowego szalika:) Szaliki te nie biorą się jednak ze sklepu, lecz wychodzą spod moich rąk, a raczej drutów. Cały proces zaczyna się już w okolicach maja. Przeglądam wtedy czasopisma i strony internetowe poświęcone robótkom ręcznym i obmyślam wzór, kolor itp.
Ciasto jak batonik? Może nie do końca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. To ciasto robiłam już kilka razy, za każdym razem bardzo smakowało i nam, i gościom. Musicie koniecznie spróbować by się przekonać :)
Kiedy byłam dzieckiem wyjadałam łyżkami kaszę z krupniku. Dzisiaj kaszę - czy to jęczmienną czy gryczaną, robię najrzadziej. Ale ostatnio znalazłam ciekawy przepis na kaszę w sosie pomidorowym, z mięsem oczywiście. No i wyszedł bardzo fajny obiad, fajny dla wielbicieli kaszy.
Gołąbki choć nie takie tradycyjne bo bez ryżu i w kapuście pekińskiej to jednak ich smaku był jak dla mnie o niebo lepszy od tych w zwykłej kapuście były tak delikatne że każdy ich kęs był rozkoszą dla naszego podniebienia, mięso było soczyste i co tu więcej pisać po prostu pychotka :-)
Jest to najpopularniejsza wersja klasycznego locrio, potrawki z kurczaka w stylu hiszpańskiej paelli.Przepis ze strony Dominican cooking.Porcja dla 4 osób, ale ja robiłam z połowy składników i 4 osoby się najadły...
Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki z pracy i postanowiłam od razu wypróbować, ponieważ kilka razy już próbowałam zrobić dobrą kapustę "słoikową", ale żaden z tych przepisów nie spełnił moich oczekiwań. Ta receptura wydaje się być całkiem dobra, chociaż ilość cukru wydała mi się przerażająca - od razu ją zmniejszyłam z 1 kg do 700 g. Myślę, że na dobrą sprawę starczyłoby i 500 g, dodałam za to sporą garść rodzynek.