Musli

Musli

Zdjęcie - Musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miały być bardzo zdrowe batoniki z tego przepisu , ale nie miałam składników w wystarczającej ilości i dobrałam chyba nie takie proporcje - wyszło zdrowe musli :) Bardzo dobre zresztą , i do tego pasujące do Orzechowego Tygodnia , bo z orzechami włoskimi .

Zdjęcie - Musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki [ podaję moje proporcje ] :

  • 50 g płatków owsianych
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 100 g suszonych moreli
  • 170 g orzechów włoskich
  • 30 g sezamu
  • 2 łyżki ziarenek słonecznika
na karmel :
  • 30 g miodu
  • 25 g cukru
  • 25 g masła


Płatki owsiane delikatnie podprażyć na patelni , na bardzo małym ogniu . Dodać posiekane orzechy i sezam , prażyć jeszcze kilka minut wciąż mieszając . Przesypać do miski , dodać drobno pokrojone morele , żurawinę , słonecznik i lekko rozdrobnione płatki kukurydziane .

Na patelni rozpuścić cukier , mieszając od czasu do czasu , aż stanie się ciemnozłoty . Dodać miód i masło - mieszać do połączenia się składników .

Karmelem zalać zawartość miski , dokładnie wymieszać . Masę rozprowadzić na dnie niedużej blachy wysmarowanej masłem [ ja użyłam podłużnej formy żaroodpornej ] . Wyrównać wierzch ugniatając ciepłą masę dłońmi . Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu na kilka godzin .

Gotowa zastygnięta masa powinna być pokrojona na batoniki - niestety moja bardzo się kruszyła , udało mi się wykroić nieforemne , bardzo kruche kawałki . Zamiast wycinać koślawe batoniki pokruszyłam masę na drobniejsze kawałeczki i przesypałam do dużego słoja . Oczywiście musli zaraz wypróbowałam - z jogurtem . Bardzo dobre :)

trochę koślawy niby-batonik ;)

Zdjęcie - Musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

a tu musli jako musli ;) - z jogurtem

Zdjęcie - Musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów