Kasza zapiekana w sosie pomidorowym
Kiedy byłam dzieckiem wyjadałam łyżkami kaszę z krupniku. Dzisiaj kaszę - czy to jęczmienną czy gryczaną, robię najrzadziej. Ale ostatnio znalazłam ciekawy przepis na kaszę w sosie pomidorowym, z mięsem oczywiście. No i wyszedł bardzo fajny obiad, fajny dla wielbicieli kaszy.
Składniki:
- szklanka kaszy jęczmięnnej
- 2 szklanki rosołu
- 25 dag mięsa wieprzowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 cebule
- pieprz, sól
Ugotować kaszę na sypko. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę. Gdy się zeszkli dodać mięso i smażyć kilka minut. Dodać koncentrat i ketchup i przyprawić wszystko do smaku.Dusić mięso w sosie pomidorowym, aż będzie miękkie. Przełożyć kaszę do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Na kaszę wyłożyć mięso w sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego:)