Sałatka z czerwonej kapusty do słoików

Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki z pracy i postanowiłam od razu wypróbować, ponieważ kilka razy już próbowałam zrobić dobrą kapustę "słoikową", ale żaden z tych przepisów nie spełnił moich oczekiwań. Ta receptura wydaje się być całkiem dobra, chociaż ilość cukru wydała mi się przerażająca - od razu ją zmniejszyłam z 1 kg do 700 g. Myślę, że na dobrą sprawę starczyłoby i 500 g, dodałam za to sporą garść rodzynek.

Kapusta wyszła bardzo dobra - słodko-kwaśna, o lekko goździkowym posmaku, chrupiąca i nie rozgotowana.

Składniki:

2 główki czerwonej kapusty (każda ok. 1,5 - 2 kg)

6 płaskich łyżek soli

Zalewa:

0,5 l wody

0,5 l octu 10%

1 kg cukru (dałam 700 g)

6 goździków

ewentualnie duża garść rodzynek

Kapustę poszatkuj, włóż do dużej miski (najlepsza będzie spora miednica), posól, dobrze wymieszaj. Nakryj ściereczką i zostaw w chłodnym miejscu na 24h.

Zagotuj zalewę. Najlepiej mieć do tego celu jeden bardzo wielki garnek, lub też dwa mniejsze, bo inaczej wszystko się nie zmieści. Kapustę włóż do gotującej się zalewy i gotuj razem przez około 15-20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dosyp rodzynki i dobrze wymieszaj. Następnie przełóż do słoików, dopełnij zalewą. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut.

A propos pasteryzacji, pierwszy raz zdecydowałam się na pasteryzację suchą, czyli w piekarniku. Miałam trochę obaw, ale wszystko poszło dobrze i mam nadzieję, że zapasteryzowana w ten sposób sałatka trochę wytrzyma ;) Aby zapasteryzować słoiki na sucho, należy napełnić je zawartością, zostawiając ok. 2,5 cm wolnego miejsca poniżej brzegu słoika. Następnie należy słoiki dobrze zakręcić i wstawić do piekarnika - słoiki gorące do nagrzanego, a zimne do zimnego, który będziemy stopniowo podgrzewać. Temperaturę w piecu ustawiamy na 110oC i zostawiamy słoiki na ok. 20 minut. Ważne! Słoiki w piekarniku nie powinny się ze sobą stykać.

Zdjęcie - Sałatka z czerwonej kapusty do słoików  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy