Knysze z grzybami
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki masła
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru
sól
Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobić ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z nich kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać przestudzony farsz, zlepić.
Piec w temp. 170 st. około 30 minut. Pod koniec pieczenia, knysze posmarować rozmąconym żółtkiem.
składniki na farsz:
30 dag grzybów mrożonych
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone drobno grzybki, doprawić pieprzem i solą do smaku. Lekko poddusić. Na koniec dodać tartą bułkę i wymieszać.