Knysze z grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

3 dag drożdży

2 jajka

1 żółtko

3 łyżki masła

4 łyżki mleka

1 łyżka cukru

sól

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut.

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobić ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować, wykrawać z nich kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać przestudzony farsz, zlepić.

Piec w temp. 170 st. około 30 minut. Pod koniec pieczenia, knysze posmarować rozmąconym żółtkiem.

składniki na farsz:

30 dag grzybów mrożonych

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz do smaku

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone drobno grzybki, doprawić pieprzem i solą do smaku. Lekko poddusić. Na koniec dodać tartą bułkę i wymieszać.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy