Gołąbki po cygańsku

Małe, okragłe kotleciki..Połączenie mięsa mielonego z kapustą i ryżem, podane z pomidorowym sosem. Ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych, które czasami wydają się zbyt zwyczajne. Całkiem smaczne, choć bez szaleństwa. Przepis na nie znalazłam w miesięczniku "Przyślij przepis" (listopad 2008).

Dopisane przez mojego męża, w momencie kiedy opuściłam na chwilę pokój: "Hazbend ma nadzieję, że Wedelka zakwalifkuje ten przepis jako udany i będzie go powtarzać w przyszłości". No cóż, muszę się nad tym jeszcze poważnie zastanowić ;)

Zdjęcie - Gołąbki po  cygańsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (podaję oryginalne proporcje; ja robiłam z połowy porcji i wyszło mi około 10 całkiem sporych kotletów):

- około kilograma kapusty

- 2,5 szklanki ryżu

- 4 cebule

- 2 szklanki kaszy manny

- 5 jajek

- 80 dkg mięsa mielonego

- bułka tarta

- sól, pieprz

- olej do smażenia

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać, posolić. Odlać wodę, którą puści. Ryż ugotować. Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Kapustę, ryż, kaszę, jajka i cebule wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety. (Moja masa była zbyt rzadka i nie chciała się zbytnio formować, dlatego dodałam do niej bułki tartej). Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dolać do nich dwie szklanki wody i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Podawać z sosem pomidorowym.

Gołąbki te podałam z ziemniakami oraz sałatką Colesław, na którą przepis znalazłam na blogu Pysiolinki. Muszę przyznać, że jestem bardzo z niej zadowolona. Robiłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem smakowała wybornie. Mój mąż należy do jej zdeklarowanych wielbicieli. Szczerze polecam.

Zdjęcie - Gołąbki po  cygańsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- pół głowki kapusty (dałam ćwiartkę naprawdę dużej kapusty)

- 2 marchewki

- jabłko

- cebula

- sól, pieprz, cukier

- 3 łyżki majonezu

- łyżka jogurtu naturalnego

- ząbek czosnku

- ewentualnie szczypta curry

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, posolić. Cebulę pokroić w kostkę. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). W osobnej miseczce połączyć majonez, jogurt, czosnek i curry. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem, polać nim warzywa. Całość wymieszać. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Pałeczki kurczaka w kapuście kiszonej

Pałeczki kurczaka w kapuście k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Surówka z białej kapusty z ziołami

Surówka z białej kapusty z zio…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Surówka z czerwonej kapusty i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gołąbki tradycyjne
1

Gołąbki tradycyjne

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Letnia zupa z kapustą
2

Letnia zupa z kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką

Surówka z młodej kapusty z mar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
1

Ryż z serkiem wiejskim i trusk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z ryżem i krewetkami
1

Sałatka z ryżem i krewetkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu

Kotlety jajeczne z dodatkiem r…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!