Dominikana: Locrio de Pollo
Jest to najpopularniejsza wersja klasycznego locrio, potrawki z kurczaka w stylu hiszpańskiej paelli.Przepis ze strony Dominican cooking.Porcja dla 4 osób, ale ja robiłam z połowy składników i 4 osoby się najadły...
Składniki:
* 1 kg. kurczaka - u mnie filet z piersi* 4 szklanki ryżu - najlepszy Arborio* 7 szklanek wody* 5 łyżek oliwy* 1 łyżeczka cukru* 4 łyżki koncentratupomidorowego* 1 / 4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki - miałam tylko czerwoną....* 1 szczypta oregano - dałam gałązkę świeżego* 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku* 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu* 1 / 8 szklanki pokrojonych oliwek* 1 / 4 szklanki pokrojonego w kostkę selera - nie miałam, nie dałam* 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki* 1 łyżeczka posiekanej kolendry - nie dałam* 1 / 2 łyżeczki tymianku - dałam gałązkę świeżego* Sól
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokroić w kawałki i natrzeć cytryną. Umieścić kurczaka z papryką, oregano, czosnkiem, pieprzem, oliwkami, natką pietruszki,kolendrą i tymiankiem.2. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać cukier do gorącej oliwy i podgrzewać, aż stanie się ciemnobrązowy. Dodać kurczaka (oczyścić z warzyw i zieleniny). Przykryć i zostawić na średnim ogniu przez dziesięć minut, dodać łyżeczkę wody, aby zapobiec spalania. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać wodę i gotować na wolnym ogniu. Dodać sól do smaku.3. Doprowadzić do wrzenia, dodać ryż i pozostawić na średnim ogniu mieszając regularnie, aby zapobiec przywieraniu ryżu do dna. Gdy woda wyparuje przykryć pokrywką i dusić na maleńkim ogniu przez 15 minut. Odkryć, wymieszać i dodać pozostałą oliwę. Nakryć ponownie, odczekać kolejne pięć minut. Sprawdzić, czy ryż jest dobrze ugotowany. 4. Podawać na ciepło z sałatą.
rok temu jedliśmy pyszne lody morelowe:
i cukinie faszerowane: