Eskalopki schabowe z sosem grzybowym
Wybraliśmy się dziś na grzybobranie. Mieliśmy obawy, że grzybów będzie mało, bo temperatura w nocy wyniosła tylko 2 stopnie, ale nie było tak źle - zebraliśmy ponad 200 grzybów, głównie zajączków i podgrzybków. Przygotowałam z nich sos - jak dla mnie, jeden ze smaków dzieciństwa.
Składniki:
400-500 g schabu
1 kg grzybów leśnych
3 średnie cebule
sól, pieprz, szczypta czosnku w granulkach
oliwa z oliwek
Schab pokrój na kotlety, które następnie podziel na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem.
Oprósz je solą, pieprzem, i zostaw pod przykryciem.
Grzyby po oczyszczeniu pokrój na małe kawałki. Na oliwie zeszklij cebulę posiekaną w piórka, dorzuć grzyby, smaż wszystko przez chwilę, a następnie podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu przez ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia, dopraw sos solą, pieprzem i czosnkiem.
W międzyczasie usmaż eskalopki na złoty kolor. Umieść je w garnku z sosem i trzymaj tam przez jakiś czas, aby przeszły aromatem grzybów.
Potrawa ta najlepiej pasuje do ziemniaków.