Kasza z warzywami


To jest danie dla tych, którzy uważają, że od cebuli w obiedzie lepsze jest tylko więcej cebuli. I otóż właśnie ten warunek jest konieczny i wystarczający do spełnienia, aby można było to danie uważać za dobre i zaproponować na obiad, kiedy nie ma nic ciekawego do jedzenia w planach. Ot, taki sponton. I wcale tym warunkiem nie będzie kasza: jeżeli uważasz, że nie lubisz kaszy- to tylko tak Ci się wydaje. Bo, póki co, uważam, że najlepszą kaszą do obiadu jest kasza jęczmienna. I jeśli ktoś odważy się spróbować jej w daniu takim jak to, też tak będzie uważał. To jest danie bezmięsne, zrobione głównie po to, żeby udowodnić pewnemu permanentnemu zimniako- i mięsożercy, że zdrowe i smaczne, bezmięsne danie to określenia, które mogą stać koło siebie w jednym zdaniu i nawet oznaczają prawdę...

Podstawą smaku i aromatu jest właśnie cebula i pieczarki - reszta warzyw jest obojętna jako składniki. Ja akurat miałam w lodówce marchew i puszkę kukurydzy. Jeszcze warto dodać bulion grzybowy, jeśli ktoś takowy posiada, ale to nie jest naprawdę konieczne. To jest taki mały bonus. Jedziemy:

na 2 niedowierzające osoby:
- 2 torebki po ok.100g kaszy jęczmiennej tej błyskawicznej, co się jak ryż gotuje,
- 5 dorodnych cebul,
- 3 garście pieczarek wbrew temu co się powszechnie uważa, najwięcej aromatu i smaku mają pieczarki już takie zbrązowiałe, a nie te jędrne białe jak papier,
- 1 sos grzybowy w proszku,
powyższy zestaw jest obowiązkowy, poniższe to już wedle upodobania
- 2 duże dorodne marchwie,
- puszka kukurydzy
- sól i pieprz

  1. Nastawiamy wodę do kaszy. Można kaszę wrzucić już do zimnej wody - nic się nie stanie.

  2. Cebulę kroimy byle jak i wrzucamy na patelnię z olejem + sól + pieprz + dużo pieprzu. Smażymy tak długo, aż zacznie się lekko podpiekać - wtedy uwalnia najlepszy smak. Czekając na cebulę, kroimy marchew i otwieramy puszkę z kukurydzą.

  3. Dorzucamy pokrojoną wedle uznania marchew (paski, tudzież talarki albo półtalarki) i pokrojone jakoś pieczarki + sól + pieprz. Dusimy warzywa przez 5 min, aż pieczarki puszczą sok. Marchew nie ma być miękka, ona ma pozostać chrupiąca, ma stawiać opór widelcowi, później zębom. Taka też jest zdrowsza.

  4. Jak pieczarki puszczą sok, zdejmujemy przykrywkę z patelni i smażymy warzywa tak długo, aż sok z pieczarek odparuje i pieczarki się zaczną podsmażać. Do tego dodajemy rozrobiony uprzednio w zimnej wodzie sos w proszku i wrzucamy kukurydzę. Kukurydza nie ma się smażyć, ona tylko ma się zagrzać. Chrupiące warzywa wzbogacają doznania kulinarne w trakcie konsumpcji.

  5. Do gotowego sosu wrzucamy kaszę i chwilę mieszamy i doprawiamy jeszcze pieprzem, dużo pieprzu. I to jest to...

Przepisy z tych kategorii

Jajka zapiekane po meksykańsku

Jajka zapiekane po meksykańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sos mięsny do makaronu

Sos mięsny do makaronu

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
1

Ciasto drożdżowe z rabarbarem…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

Kurczak pieczony w sosie rabar…

Dzi Dzi
karmelowy

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Twarożek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną, z dodatkiem jajka - śniadanie na wynos

Twarożek wiejski z ogórkiem, r…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Leczo z dynią i papryką

Leczo z dynią i papryką

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta.

Klasyczne połączenie - szpinak…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Cukinia marynowana w zalewie curry

Cukinia marynowana w zalewie c…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z bobu i pieczonych pomidorów

Sałatka z bobu i pieczonych po…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z szynką parmeńską, gr…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii