GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Gołąbki choć nie takie tradycyjne bo bez ryżu i w kapuście pekińskiej to jednak ich smaku był jak dla mnie o niebo lepszy od tych w zwykłej kapuście były tak delikatne że każdy ich kęs był rozkoszą dla naszego podniebienia, mięso było soczyste i co tu więcej pisać po prostu pychotka :-)
1 KAPUSTA PEKIŃSKA
30 dag MIĘSA MIELONEGO
2 CUKINIE
1 KONCENTRAT POMIDOROWY
1 MAŁA CEBULA
SÓL, PIEPRZ do smaku
3 ŁYŻKI VEGETY lub kostka rosołowa
2 ZĄBKI ZMIAŻDŻONEGO CZOSNKU
Kapustę porozdzielać na liście i delikatnie sparzyć następnie rozbić lekko końcówki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach cukinię i połączyć z mięsem, wymieszać z przyprawami i formować małe kulki - zawijać w liście kapusty pekińskiej. Dwa liście kapusty położyć na dnie garnka na to poukładać gołąbki ściśle jeden obok drugiego. W misce wymieszać vegetę z ok 1 litra wody i połączyć z koncentratem zalać gołąbki i gotować pod przykryciem ok 30 minut na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami :-)
Smacznego