Dzisiaj placki (czy może kotleciki) na bazie ciasta na leniwe pierogi. Po zmieleniu i wyrobieniu robotem szybciutko w rękach uformowałam coś w rodzaju dużych kotletów mielonych, które od razu powędrowały na patelnię. Więc leniowość jeszcze większa...
Obrać ogórki, przekroić wzdłuż (tak żeby otrzymać 4 paski ;-) ), pokroić w kawałki nie grubsze niż 1 cm, ziemniaki pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plastry. Do bulionu dodać ziemniaki, ogórki i rzodkiewkę, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony szczypiorek razem z cebulką i posiekany koperek, przyprawić, dodać trochę dobrej jakości oleju.
Postanowiłam spróbować kalafiora w innej postaci niż tradycyjnie gotowany i podany z rozpuszczonym masłem i bułką tartą. W sumie to tutaj też są te wszystkie składniki więc kaloryczność dania jest taka sama albo jeszcze większa biorąc pod uwagę sos beszamelowy i żółty ser. Ale kalafior w tej formie jest po prostu pyszny i raz na jakiś czas napewno nie zaszkodzi.
Ta pikantna potrawa pochodzi z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. To smaczne połączenie mielonego mięsa, fasoli i pomidorów z aromatycznymi przyprawami. Jej przygotowanie jest proste i niezbyt czasochłonne. Świetne danie na imprezę - można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać.
Coraz częściej spotykałam się na blogach z przepisem na rzodkiewki w curry, a że na działce rzodkiewki nam w tym roku obrodziły i nie miałam z nimi już co robić, stwierdziłam: raz kozie śmierć, robię.
Poniżej znajdziecie prosty i fajny przepis na tęczowy sernik na zimno, wygląda naprawdę okazale i bardzo kolorowo. Przepis otrzymałam od mojej przyszłej bratowej, u niej w domu ten sernik robi się od zawsze, zachęcam do wypróbowania!
Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jagodzianki wyszły przepyszne ! Puszyste , wilgotne , a zarazem delikatne. Polane lukrem smakowały jak pączki. Piekłam je dwa razy pod rząd , a bardzo rzadko mi się to zdarza :-) Gorąco polecam.