Tęczowy sernik na zimno

Zdjęcie - Tęczowy sernik na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniżej znajdziecie prosty i fajny przepis na tęczowy sernik na zimno, wygląda naprawdę okazale i bardzo kolorowo. Przepis otrzymałam od mojej przyszłej bratowej, u niej w domu ten sernik robi się od zawsze, zachęcam do wypróbowania!

 Składniki:

  • 1 kg sera białego mielonego (3-krotnie zmielony lub gotowy już na sernik, który możecie kupić w sklepie)
  • 200 ml śmietanki 30 % (można wcale nie dodawać śmietanki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka zielona, np. agrestowa
  • 1 galaretka żółta, np. cytrynowa
  • 1 galaretka czerwona, np. wiśniowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • małe okrągłe biszkopty na spód tortownicy
  • owoce, np. mandarynki lub pomarańcze
  • cukier waniliowy
  • spirytus
  • ciepła woda
  • sok z połowy cytryny

Ser wymieszać ze śmietanką. Następnie masę serowo-śmietankową lub sam ser podzielić na 3 części. Na tortownicę wyłożyć biszkopty i nasączyć dowolnym ponczem. Ja zmieszałam ciepłą wodę z spirytusem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.

Rozpuścić pierwszą galaretkę, np. żółtą w 250 ml wrzącej wody, dodać łyżkę cukru i pozostawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać do sera, dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę. Wstawić do lodówki, aż do momentu kiedy masa się porządnie stężeje. Czynności te powtórzyć po kolei najpierw z galaretką czerwoną, później z zieloną.

Wierzch sernika udekorować owocami według uznania. Na koniec rozpuścić galaretkę pomarańczową w 500 ml wrzącej wody, schłodzić. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią owoce i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Zdjęcie - Tęczowy sernik na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Zdjęcie - Tęczowy sernik na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Tęczowy sernik na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Tęczowy sernik na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą

Kruche drożdżowe paszteciki z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
2

Wigilijny barszcz czerwony na…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tarta z dynią, czerwoną cebulą i fetą

Tarta z dynią, czerwoną cebulą…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Śledzie w sosie pomidorowym ze śliwkami

Śledzie w sosie pomidorowym ze…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kruche ciastka z  reniferkami

Kruche ciastka z reniferkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Dyniowy warkocz drożdżowy  z nadzieniem makowym
1

Dyniowy warkocz drożdżowy z n…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na zimno z kruszonką i śliwkami

Sernik na zimno z kruszonką i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Czekośliwka z pomarańczą

Czekośliwka z pomarańczą

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej
1

Pieczona perliczka w pomarańcz…

Dzi Dzi
karmelowy

Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym
2

Cynamonowe naleśniki z dżemem…

figmara figmara
figowe smaki

Napój pomarańczowy z imbirem
1

Napój pomarańczowy z imbirem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena