Torcik gołąbkowy czyli gołąbki dla leniwych

Bardzo smaczna, uproszczona wersja gołąbków. Idealna, gdy mamy małą kapustę, której liście nie nadają się zbytnio do zawijania.

Przepis znalazłam na forum CinCin, a podała go Marg .

 

Zdjęcie - Torcik gołąbkowy czyli gołąbki dla leniwych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • ok.10 liści z kapusty [ najlepiej włoskiej ]
  • 600 g mięsa mielonego [ u mnie wieprzowe ]
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • sól , pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie kilka łyżek bulionu


Z liści kapusty odkroić zgrubiałe końcówki.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę. Do podsmażonej cebuli wrzucić czosnek. Ostudzić.

Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebulę z czosnkiem, sól , pieprz, jajko i ryż. Dokładnie wymieszać.

Dno naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich rozsmarować 1/4 farszu. Przykryć kapuścianym liściem. Znów wyłożyć 1/4 farszu. I tak na przemian aż do wyczerpania składników - ostatnią warstwą mają być liście kapuściane.

Wierzch przekładańca posolić, popieprzyć i polać paroma łyżkami bulionu lub wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C . Piec przez około 50 minut.

Podawać na gorąco, polane ulubionym sosem - u mnie był sos pomidorowy.


 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy