Konfitura z karmelizowanej cebuli
Jakiś czas temu zrobiłam tę konfiturę i zupełnie o niej zapomniałam. Czekała sobie zapasteryzowana w słoiczkach, w lodówce.
A dzisiaj pomysłałam sobie, że warto by spróbować, choć trochę... I wyjadłam prawie cały maly słoiczek. Mięciutkie, rozpływające sie w ustach kawałeczki cebuli, pod wpływem kilku dodatków nabrały rewelacyjnego posmaku. Smak słodki i słony doskonale sie tu uzupełniają.
Konfitura z karmelizowanej cebuli
Składniki (na 3 słoiczki po 150 ml):
- 6 łyżek oliwy
- 5 czerwonych cebul
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka granulowanego czosnku
- 3 listki laurowe
- 100 ml wina (czerwonego lub białego)
- 200 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz czarny
Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać obrane i drobno posiekane cebule i dusić na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut, aż cebula zmięknie. Dodać brązowy cukier, dusić 3 minuty. Dodać czosnek, listki laurowe, wino i wodę. Dusić na małym ogniu, aż woda wyparuje, a cebula będzie bardzo miękka (ok. 1 godz.). Doprawić sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Po ok. 3 min. zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe i przełożyć konfiturę do słoiczków. Podawać z serami, mięsem, pasztetami, na ciepło lub zimno.
Smacznego!
źródło:"Moje gotowanie"nr 8/2011