Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej  cebuli

Jakiś czas temu zrobiłam tę konfiturę i zupełnie o niej zapomniałam. Czekała sobie zapasteryzowana w słoiczkach, w lodówce.

A dzisiaj pomysłałam sobie, że warto by spróbować, choć trochę... I wyjadłam prawie cały maly słoiczek. Mięciutkie, rozpływające sie w ustach kawałeczki cebuli, pod wpływem kilku dodatków nabrały rewelacyjnego posmaku. Smak słodki i słony doskonale sie tu uzupełniają.

Zdjęcie - Konfitura z karmelizowanej  cebuli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Składniki (na 3 słoiczki po 150 ml):

  • 6 łyżek oliwy
  • 5 czerwonych cebul
  • 3 łyżki  brązowego cukru
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 100 ml wina (czerwonego lub białego)
  • 200 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz czarny

 

Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać obrane i drobno posiekane cebule i dusić na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut, aż cebula zmięknie. Dodać brązowy cukier, dusić 3 minuty. Dodać czosnek, listki laurowe, wino i  wodę. Dusić na małym ogniu, aż woda wyparuje, a cebula będzie bardzo miękka (ok. 1 godz.). Doprawić sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Po ok. 3 min. zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe i przełożyć konfiturę do słoiczków. Podawać z serami, mięsem, pasztetami, na ciepło lub zimno.

Smacznego!

źródło:"Moje gotowanie"nr 8/2011

Kategorie przepisów