Stromboli

Kiedy Kasia pokazała przepis na stromboli, wiedziałam, że muszę je zrobić. Lekko zmodyfikowałam farsz i ograniczyłam sól. Przepis cytuję za Kasią
Stromboli

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • 1 pełna łyżeczka soli morskiej (dałam mniej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania
  • ok. 175 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki (dałam szynkę)
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie krążki i zgrillowana
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • grillowana czerwona papryka pokrojona w paski
  • 20 g świeżych listków bazylii lub łyżeczka suszonej(dałam tymianek i oregano)
  • gruboziarnista morska sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Zdjęcie - stromboli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami, cukrem. Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody, zagniatając ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zagniatać jeszcze kilka minut, uformować kulę, natłuścić czystą miskę, włożyć ciasto, posmarować jego powierzchnię oliwą, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść ciasto przez 2 minuty i znów odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C.
Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry szynki, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cukinii, kawałkami papryki, serem, oliwkami. Posypać ziołami, solą i pieprzem. Zdjęcie - stromboli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZałożyć ściśle wolne brzegi krótszych boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego boku zwijać struclę, jak makowiec. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem do szaszłyków, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię stromboli oliwą, posypać lekko solą morską.
Zdjęcie - stromboli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkowy ruszt. Piec przez 30-35 minut, do zrumienienia. Gdyby w trakcie za bardzo się przypiekał, zmniejszyć temperaturę do 180°C. (z termoobiegiem 25-30 minut)
Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i po 10 minutach kroić. Zdjęcie - stromboli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Paluszki Grissini
7

Paluszki Grissini

evenka evenka
Arabeska

Chałka babuni
1

Chałka babuni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciastka Serowe kopytka
1

Ciastka Serowe kopytka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Oponki serowe - pyszne

Oponki serowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Rozkoszne Magdalenki z zieloną herbatą matcha

Rozkoszne Magdalenki z zieloną…

food² food²
Food Square

Bułki hamburgerowe na zakwasie
1

Bułki hamburgerowe na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki serowo-cebulowe
1

Bułeczki serowo-cebulowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne bułeczki – z fetą i suszonymi pomidorami
2

Wytrawne bułeczki – z fetą i s…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
1

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Ciasto czekoladowe z bananami
1

Ciasto czekoladowe z bananami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Roscón de reyes

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

Gofry z mąki gryczanej - zdrow…

food² food²
Food Square