Stromboli

Kiedy Kasia pokazała przepis na stromboli, wiedziałam, że muszę je zrobić. Lekko zmodyfikowałam farsz i ograniczyłam sól. Przepis cytuję za Kasią
Stromboli

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • 1 pełna łyżeczka soli morskiej (dałam mniej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania
  • ok. 175 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki (dałam szynkę)
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie krążki i zgrillowana
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • grillowana czerwona papryka pokrojona w paski
  • 20 g świeżych listków bazylii lub łyżeczka suszonej(dałam tymianek i oregano)
  • gruboziarnista morska sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Zdjęcie - stromboli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami, cukrem. Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody, zagniatając ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zagniatać jeszcze kilka minut, uformować kulę, natłuścić czystą miskę, włożyć ciasto, posmarować jego powierzchnię oliwą, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść ciasto przez 2 minuty i znów odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C.
Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry szynki, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cukinii, kawałkami papryki, serem, oliwkami. Posypać ziołami, solą i pieprzem. Zdjęcie - stromboli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZałożyć ściśle wolne brzegi krótszych boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego boku zwijać struclę, jak makowiec. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem do szaszłyków, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię stromboli oliwą, posypać lekko solą morską.
Zdjęcie - stromboli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkowy ruszt. Piec przez 30-35 minut, do zrumienienia. Gdyby w trakcie za bardzo się przypiekał, zmniejszyć temperaturę do 180°C. (z termoobiegiem 25-30 minut)
Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i po 10 minutach kroić. Zdjęcie - stromboli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Paluszki Grissini
7

Paluszki Grissini

evenka evenka
Arabeska

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebek cukiniowy ze szparagami
1

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Chleb ziołowy – na drożdżach
1

Chleb ziołowy – na drożdżach

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Szybki chleb na drożdżach instant
1

Szybki chleb na drożdżach inst…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka