Podstawą tego dania jest ricotta- typowo włoski ser, podobny do twarogu, lecz o delikatniejszej konsystencji i smaku. W mojej lodówce jest raczej na stałym wyposażeniu, bo jest absolutnie genialny do wszystkiego.
Czasami bywa tak, że w lodówce znaleźć można praktycznie tylko światło, w spiżarni 3 ziemniaki, sklep jest zdecydowanie za daleko, a mąż jest głodny jak wilk. Cóż wtedy uczynić??
Pewnie jak większość z Was, naleśniki zawsze robiłam "na oko". Trochę mleka, mąki, jajka...Za rzadkie ciasto? Dosypać mąki. Za gęste? Dodać mleka itd. Aż w końcu jakiś czas temu znalazłam przepis idealny.
Ciąg dalszy podróży po Włoszech :) Danie, które prezentuję poniżej, jest ponoć popularne i lubiane w całym kraju, a tajemnicą jego doskonałego smaku jest użycie wysokiej jakości składników, więc użyjcie najlepszych, jakie uda Wam się dostać :)
Dziś będzie bardzo zdrowo. Na szczęście to"zdrowe" nie znaczy niedobre. Powiem więcej jest to pyszne. Placuszki z cukinii, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i bez żółtka (to zły cholesterol) podane z wędzonym łososiem.
Bardzo lubię różnego rodzaju pieczone pierogi. Dzisiejsze są tradycyjne, z kiszoną kapustą i pieczarkami. Z filiżanką czerwonego barszczu smakują wspaniale.
Latem mam wiele sosów w lodówce do sałatek które komponuję według własnego gustu .A to jeden z nich, jest lekki - pasuje doskonale do sałaty lodowej, marynuję w nim cukinię na grilla polewam ciepłe młode ziemniaki w mojej kuchni ma wiele zastosowań... polecam