Placuszki z młodej cukinii z wędzonym łososiem

Placuszki z młodej cukinii z wędzonym łososiem
W ostatnich dniach w domu dużo rozmawiamy o zdrowym jedzeniu, a ostatnia wizyta u mojej siostry i szwagra przerodziła się w debatę o zdrowym jedzeniu. Od ponad roku staram się unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, teraz chcę powalczyć z cholesterolem. Zobaczymy...
Dziś będzie bardzo zdrowo. Na szczęście to"zdrowe" nie znaczy niedobre. Powiem więcej jest to pyszne. Placuszki z cukinii, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i bez żółtka (to zły cholesterol) podane z wędzonym łososiem.
Zdjęcie - PLACUSZKI Z MŁODEJ CUKINII Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Placuszki z cukinii z wędzonym łososiem - Laura SKŁADNIKI: na 5-6 placuszków
  • 1 cukinia (niezbyt duża)
  • 1 czubata łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 1 białko
  • sól, pieprz do smaku
  • trochę oliwy do posmarowania patelni
  • 10 dkg łososia wędzonego
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, popieprzyć i odstawić. Białko ubić na sztywną pianę.
Do białka dodać mąkę oraz startą cukinię i delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na niezbyt mocnym ogniu.
Podać z wędzonym łososiem.

Kategorie przepisów