Czosnkowe zawijaski

Zawijaski powstały wg. przepisu z Kucharni, aromat rozchodził się po całym domu, niestety nie miałam czosnku niedźwiedziego, w zamian dałam 2 ząbki główkowego i tymianek.

Czosnkowe zawijaski

  • 1,5 filiżanki mąki pszennej
  • 0,5 filiżanki ciepłej wody
  • 0.5 łyżki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, sól

Zdjęcie - czosnkowe zawijaski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z mąki, wody, drożdży, soli cukru zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej miski, posmarować oliwa i odstawić do podwojenia objętość. W tym czasie zrobić nadzienie, czyli wymieszać masło z ziołami, sola i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt, wysmarować nadzieniem i zwinąć w roladę, pokroić na 12 równych części i odstawić na 30 minut. Upiec 1 180 stopniach do zrumienienia czyli ok 30 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy