Czosnkowe zawijaski
Zawijaski powstały wg. przepisu z Kucharni, aromat rozchodził się po całym domu, niestety nie miałam czosnku niedźwiedziego, w zamian dałam 2 ząbki główkowego i tymianek.
Czosnkowe zawijaski
- 1,5 filiżanki mąki pszennej
- 0,5 filiżanki ciepłej wody
- 0.5 łyżki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, sól
Z mąki, wody, drożdży, soli cukru zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej miski, posmarować oliwa i odstawić do podwojenia objętość. W tym czasie zrobić nadzienie, czyli wymieszać masło z ziołami, sola i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt, wysmarować nadzieniem i zwinąć w roladę, pokroić na 12 równych części i odstawić na 30 minut. Upiec 1 180 stopniach do zrumienienia czyli ok 30 minut.