Makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą
Ciąg dalszy podróży po Włoszech :) Danie, które prezentuję poniżej, jest ponoć popularne i lubiane w całym kraju, a tajemnicą jego doskonałego smaku jest użycie wysokiej jakości składników, więc użyjcie najlepszych, jakie uda Wam się dostać :) Oczywiście nie ma to jak dojrzałe, letnie pomidory, jeśli nie są dostępne, lepiej użyć puszkowanych, a jeśli nie ma czasu na gotowanie i duszenie sosu doskonałego (na który bez wątpienia każdy ma swój własny, ulubiony przepis, ale ja podaję tak, jak przyrządza go Jamie Oliver) - polecam gotowe sosy Dolmio, które są prawie tak dobre, jak domowe. Z gotowym sosem to danie to prawdziwy fast food :)Oryginalny przepis pochodzi z książki Włoska wyprawa Jamiego.
Na 4 porcje potrzebujemy:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron.W rondlu zagrzewamy klika łyżek oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek i chili (najlepiej chili dodawać stopniowo, żeby wyregulować ostrość sosu). Dusimy na małym ogniu, żeby warzywa były miękkie, ale nie rumiane. Dodajemy pomidory (jeśli używamy świeżych, najpierw usuwamy z nich skórkę i nasiona i siekamy), dolewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i dusimy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku.Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z połową sosu i garścią parmezanu. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, sos, parmezan i plastry mozzarelli, aż do wyczerpania składników. (Zamiast jednego dużego naczynia można użyć odpowiedniej ilości mniejszych, tak aby dla każdego biesiadnika przygotować osobną porcję). Wierzch posypujemy grubo parmezanem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut, aż ser będzie rumiany.
Na 4 porcje potrzebujemy:
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 1 biała posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów lub 3 puszki po 400g
- 1 lub 2 czerwone papryczki chili, pokruszone
- 1 garść liści świeżej bazylii
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 400 g makaronu, np. orechiette
- 4 duże garście świeżo startego parmezanu
- 3 kule mozzarelli po 150 g
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron.W rondlu zagrzewamy klika łyżek oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek i chili (najlepiej chili dodawać stopniowo, żeby wyregulować ostrość sosu). Dusimy na małym ogniu, żeby warzywa były miękkie, ale nie rumiane. Dodajemy pomidory (jeśli używamy świeżych, najpierw usuwamy z nich skórkę i nasiona i siekamy), dolewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i dusimy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku.Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z połową sosu i garścią parmezanu. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, sos, parmezan i plastry mozzarelli, aż do wyczerpania składników. (Zamiast jednego dużego naczynia można użyć odpowiedniej ilości mniejszych, tak aby dla każdego biesiadnika przygotować osobną porcję). Wierzch posypujemy grubo parmezanem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut, aż ser będzie rumiany.