Smażona ricotta z sałatką z pomidorów

Smażona ricotta z sałatką z pomidorów
Od dziś na Mad About Food będzie trochę więcej podróżowania. Ot tak, żeby był bardziej kompatybilny z moim drugim blogiem- Mad About Journey. Pierwsza z moich wycieczek kulinarnych prowadzi na Południe: na moim talerzu spotkały się kolory i smaki Italii :)Podstawą tego dania jest ricotta- typowo włoski ser, podobny do twarogu, lecz o delikatniejszej konsystencji i smaku. W mojej lodówce jest raczej na stałym wyposażeniu, bo jest absolutnie genialny do wszystkiego. Jamie Oliver w książce Włoska wyprawa Jamiego proponuje usmażyć z niego placuszki- i to jest pomysł, który gorąco polecam :) W połączeniu z sałatką pomidorową jest to lekkie, smaczne danie, a w dodatku szybkie i dziecinnie proste w przygotowaniu.
Zdjęcie - Smażona ricotta z sałatką z pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaję za Jamiem składniki potrzebne na 6 porcji, z zaznaczeniem że ja zrobiłam dla siebie samej obiad z połowy składników ;)
  • 500 g ricotty
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu + jeszcze trochę do przybrania
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 duże jajko
  • gałka muszkatołowa
na sałatkę:
  • kilka mieszanych dojrzałych pomidorów
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 1 czerwona papryczka chilli (u mnie zielona, konserwowa), oczyszczona z nasion
  • oliwa lub olej z pestek winogron
  • ocet z czerwonego wina
Ricottę wymieszać z parmezanem, jajkiem, mąką i szczyptą soli. Przyprawić pieprzem i wstawić do lodówki. Przygotować sałatkę: pomidory pokroić, wyrzucić gniazda nasienne. Odsączyć z nadmiaru soku. Chili posiekać drobno. Łodyżki bazylii drobno posiekać, a listki porwać i razem z chili dodać do pomidorów. Doprawić pieprzem, solą, odrobiną oliwy i octu (Jamie używa octu z czerwonego wina, ja wybrałam malinowy). Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Łyżką nakładać porcje ciasta z ricotty, tak aby nie stykały się ze sobą. Smażyć przez kilka minut z jednej strony, po czym delikatnie odwrócić łopatką i dosmażyć po drugiej stronie. Placuszki powinny być rumiane. Podawać placki z sałatką, pokropione oliwą, oprószone solą i parmezanem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

Kategorie przepisów