Smażona ricotta z sałatką z pomidorów
Od dziś na Mad About Food będzie trochę więcej podróżowania. Ot tak, żeby był bardziej kompatybilny z moim drugim blogiem- Mad About Journey. Pierwsza z moich wycieczek kulinarnych prowadzi na Południe: na moim talerzu spotkały się kolory i smaki Italii :)Podstawą tego dania jest ricotta- typowo włoski ser, podobny do twarogu, lecz o delikatniejszej konsystencji i smaku. W mojej lodówce jest raczej na stałym wyposażeniu, bo jest absolutnie genialny do wszystkiego. Jamie Oliver w książce Włoska wyprawa Jamiego proponuje usmażyć z niego placuszki- i to jest pomysł, który gorąco polecam :) W połączeniu z sałatką pomidorową jest to lekkie, smaczne danie, a w dodatku szybkie i dziecinnie proste w przygotowaniu.
Podaję za Jamiem składniki potrzebne na 6 porcji, z zaznaczeniem że ja zrobiłam dla siebie samej obiad z połowy składników ;)
Podaję za Jamiem składniki potrzebne na 6 porcji, z zaznaczeniem że ja zrobiłam dla siebie samej obiad z połowy składników ;)
- 500 g ricotty
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu + jeszcze trochę do przybrania
- 1,5 łyżki mąki
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 duże jajko
- gałka muszkatołowa
- kilka mieszanych dojrzałych pomidorów
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 1 czerwona papryczka chilli (u mnie zielona, konserwowa), oczyszczona z nasion
- oliwa lub olej z pestek winogron
- ocet z czerwonego wina