Sałatka z rzodkiewką
Bardzo dobra, sycąca i kolorowa sałatka, dodatek rzodkiewki zaostrza smak. Wiosenna sałatka pełna witamin, polecam na majówkę. Przepis znalazłam na blogu Dagmary, pozdrawiam :-)
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1/2 pora
- 1 puszka groszku zielonego
- 25 dag szynki
- 25 dag żółtego sera
- 2 woreczki ryżu
- 2 świeże ogórki
- 6 jajek
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek majonezu
Rzodkiewkę, jajka i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Por i szczypiorek drobno pokroić.
Starte i pokrojone składniki wymieszać z groszkiem, ugotowanym ryżem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce około 40 minut.
Smacznego!