Dzisiaj polecam pysznego kurczaka z kuchni libańskiej. Mięso jest wspaniałe bo marynowane w soku z cytryny z czosnkiem i dodatkiem ziół. Jeśli nie znudziły się Wam moje kurczakowe propozycje to bardzo polecam to dzisiejsze danie, które jest także moją propozycją do akcji Z widelcem po Azji.
Skończyła się przebudowa kuchni. Wszystko stoi już na swoim miejscu, wysprzątane, poukładane i w końcu takie jakie powinno być. Z tej okazji postanowiłam zrobić coś "konkretnego". Powiedziałam jakiś czas temu mamie, że chcę to zrobić, a ona na to : "no, tego jeszcze nie robiłaś". A co! Bardzo lubię takie "wynalazki". Wczoraj tata przywiózł z działki wiejskie jajka, i naszą świeżutką miętę, więc nie było już na co czekać. Kupiłam kilogram sera i są moje pierwsze gomółki serowe.
Całuśny sernik z umbryjskimi pralinkami Baci Perugina (produkowanymi w ukochanej Perugii) powstał z połączenia dwóch przepisów: sernika z daimami i ze śliwkami w czekoladzie. Byłam bardzo ciekawa, jak wyjdzie mi sernik z włoskimi całuskami. Muszę powiedzieć, że jestem niesamowicie z niego zadowolona, bo był przepyszny! Bardzo nam smakował.
Witam po dłuższej, ponad trzytygodniowej, przerwie spowodowanej przeprowadzką :) Nareszcie mam własną, większą kuchnię, jeszcze nie tą wymarzoną, ale powoli wszystko zbliża ku lepszemu.
Kugiel (jid. kugel, kula) wziął swoją nazwę od kształtu w jakim kiedyś był wypiekany. Obecnie te zapiekanki, najczęściej przygotowywane z ziemniaków, makaronu czy ryżu, przybierają dowolne kształty. Kugiel, który upiekłam, ma swoje korzenie w Rosji. Najczęściej podawany jest na Święto Świateł, Chanukę.
Jest tak wiele wersji tej surówki jak wiele wersji pisowni i odczytu jej nazwy. Trudno znaleźć kogoś kto jej nie lubi. Zwykła, prosta, zadomowiona u nas sałatka czy surówka colesław.
W tym roku z okazji Dnia Matki upiekłam tort śmietanowy ze wspaniałą masą z białej czekolady. Długo myślałam nad owocami i zdecydowałam się jednak na brzoskwinie bo jakoś tak najbardziej do mnie przemawiają w tej chwili chociaż brałam też pod uwagę truskawki.
Z okazji Dnia Mamy dla mojej Mamusi – wszystkiego najlepszego! :) Pyszna tarta z kremem z kremówki i serka mascarpone, którego słodycz zrównoważyłam sezonowymi truskawkami. Wszystkie te pyszność ułożyłam na spodzie, który nie wymaga pieczenia. Ciasto łatwe, szybkie i przyjemne.
Lekka tarta z rabarbarem i kruszonką to super pomysł na deser! U mnie w domu została przywitana bardzo entuzjastycznie:-) i bardzooo szybko znikła. Moja tarta bierze udział w akcji: Ra-bar-bar! Warto wypróbować, źródło tutaj, polecam:-)
Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam u Atinki. Oryginalnie pochodzi on z forum Cin-cin i jest autorstwa Bajaderki. Przepyszne, kremowe, kwaskowate nadzienie, przykryte smaczną i słodką bezą. Czego chcieć więcej?
Przepis na kurczaka w sosie garlic wyszukałam u Panny_Malwinny. Spodobał mi się, bo prosty i nie ma przy nim dużo pracy, a takie obiadki to my bardzo chętnie zjadamy. Szczególnie kiedy czasu brak, albo gdy pogoda sprzyja bardziej popołudniowym spacerom-rolkom-rowerom (niepotrzebne skreślić) niż kuchennym szaleństwom;).