Kurczak marynowany w cytrynie i ziołach

Dzisiaj polecam pysznego kurczaka z kuchni libańskiej. Mięso jest wspaniałe bo marynowane w soku z cytryny z czosnkiem i dodatkiem ziół. Jeśli nie znudziły się Wam moje kurczakowe propozycje to bardzo polecam to dzisiejsze danie, które jest także moją propozycją do akcji Z widelcem po Azji. Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne.

Zdjęcie - Kurczak marynowany w cytrynie i  ziołach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • sok z jednej cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego estragonu
  • papryka w proszku
  • pieprz, sól
  • olej

Mięso umyć. Sok z cytryny, posiekany czosnek oraz zioła i pozostałe składniki połączyć. Powstałą marynatą zalać kurczaka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wstawić udka razem z marynatą do rozgrzanego piekarnika i piec  temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny (zależy od wielkości udek) Ja zawsze zostawiam  je w gorącym piekarniku.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

kurczak tikka masala według Gordona
10

kurczak tikka masala według Go…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Kurczak po indonezyjsku z limonką i kokosem
2

Kurczak po indonezyjsku z limo…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pikantny kurczak z masłem orzechowym
4

Pikantny kurczak z masłem orze…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Klopsiki z kurczaka po tajsku
3

Klopsiki z kurczaka po tajsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kurczak z miodem i musztardą (Ballı Hardallı Tavuk)
3

Kurczak z miodem i musztardą (…

mansikka mansikka
travel & food

Jamajski kurczak z ananasem
3

Jamajski kurczak z ananasem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog