Kurczak marynowany w cytrynie i ziołach
Dzisiaj polecam pysznego kurczaka z kuchni libańskiej. Mięso jest wspaniałe bo marynowane w soku z cytryny z czosnkiem i dodatkiem ziół. Jeśli nie znudziły się Wam moje kurczakowe propozycje to bardzo polecam to dzisiejsze danie, które jest także moją propozycją do akcji Z widelcem po Azji. Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne.
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- sok z jednej cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego estragonu
- papryka w proszku
- pieprz, sól
- olej
Mięso umyć. Sok z cytryny, posiekany czosnek oraz zioła i pozostałe składniki połączyć. Powstałą marynatą zalać kurczaka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wstawić udka razem z marynatą do rozgrzanego piekarnika i piec temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny (zależy od wielkości udek) Ja zawsze zostawiam je w gorącym piekarniku.
Smacznego:)