Kurczak w sosie garlic
Przepis na kurczaka w sosie garlic wyszukałam u Panny_Malwinny. Spodobał mi się, bo prosty i nie ma przy nim dużo pracy, a takie obiadki to my bardzo chętnie zjadamy. Szczególnie kiedy czasu brak, albo gdy pogoda sprzyja bardziej popołudniowym spacerom-rolkom-rowerom (niepotrzebne skreślić) niż kuchennym szaleństwom;).
A poważnie, obiad bardzo nam smakował. Kurczaka podałam z ryżem. Przepis ten dodaję do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem po Azji".
Składniki (na 2 porcje):
*250 g filetów z piersi kurczaka
*1 łyżka posiekanego czosnku
*pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
*1 szalotka
*1,5 szklanki wywaru z kurczaka (można skorzystać z koski rosołowej)
*sól do smaku
*pół łyżeczki cukru
*1 łyżeczka czerwonej pasty chilli (pominęłam)
*łyżka octu ryżowego
*1,5 łyżki ketchupu pomidorowego
*2 łyżeczki sosu sojowego
*3 łyżki mąki kukurydzianej
*marynata: 1 jajko, 1 łyżeczka soli, łyżka posiekanego czosnku, 2 łyżki mąki kukurydzianej
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę. W misce połączyć jajko, sól, czosnek i mąkę. Włożyć kurczaka i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, wyjąć kurczaka z marynaty i smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoto. Po upieczeniu położyć na papierowy ręcznik. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną białą część szalotki, czosnek i paprykę. Smażyć 3-4 minuty. Wymieszać bulion, sól, cukier, pastę chilli, ocet, ketchup i sos sojowy i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać na gładką pastę z kilkoma łyżkami wody, dodać do sosu, dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem bądź makaronem posypane szczypiorem z szalotki. Smacznego :)