Kurczak w sosie garlic

Kurczak w sosie garlic

                       Przepis na kurczaka w sosie garlic wyszukałam u Panny_Malwinny. Spodobał mi się, bo prosty i nie ma przy nim dużo pracy, a takie obiadki to my bardzo chętnie zjadamy. Szczególnie kiedy czasu brak, albo gdy pogoda sprzyja bardziej popołudniowym spacerom-rolkom-rowerom (niepotrzebne skreślić) niż kuchennym szaleństwom;).

A poważnie, obiad bardzo nam smakował. Kurczaka podałam z ryżem. Przepis ten dodaję do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem po Azji".

Zdjęcie - Kurczak w sosie garlic  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 porcje):

*250 g filetów z piersi kurczaka

*1 łyżka posiekanego czosnku

*pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

*1 szalotka 

*1,5 szklanki wywaru z kurczaka (można skorzystać z koski rosołowej)

*sól do smaku

*pół łyżeczki cukru

*1 łyżeczka czerwonej pasty chilli (pominęłam)

*łyżka octu ryżowego

*1,5 łyżki ketchupu pomidorowego

*2 łyżeczki sosu sojowego

*3 łyżki mąki kukurydzianej 

*marynata: 1 jajko, 1 łyżeczka soli, łyżka posiekanego czosnku, 2 łyżki mąki kukurydzianej 

Wykonanie:   Mięso pokroić w kostkę. W misce połączyć jajko, sól, czosnek i mąkę. Włożyć kurczaka i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, wyjąć kurczaka z marynaty i smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoto. Po upieczeniu położyć na papierowy ręcznik. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną białą część szalotki, czosnek i paprykę. Smażyć 3-4 minuty. Wymieszać bulion, sól, cukier, pastę chilli, ocet, ketchup i sos sojowy i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać na gładką pastę z kilkoma łyżkami wody, dodać do sosu, dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem bądź makaronem posypane szczypiorem z szalotki.  Smacznego :) Zdjęcie - Kurczak w sosie garlic  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Kurczak w sosie garlic  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów