Prosty placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką
Na straganach pojawiły się truskawki, i jednocześnie zaczęło za mną "chodzić" puszyste drożdżowe ciasto z truskawkami i nutą wanilii. I oto jest :)
Składniki:
500 g mąki
5 g suchych drożdży (lub ok. 18-20 g świeżych)
3 roztrzepane jajka
100 g masła
4 czubate łyżki cukru + cukier waniliowy (można dać łyżkę więcej cukru i esencję waniliową)
150 ml mleka
szczypta soli
4 łyżki ciepłej wody
500 g truskawek
3 łyżki bułki tartej
Na kruszonkę: 80 g mąki, 50 g masła, 50 g cukru (plus ewentualnie cukier waniliowy)
Mleko zagotuj, rozpuść w nim masło z cukrem i solą, odstaw do ostygnięcia. Drożdże namocz w ciepłej wodzie (świeże rozetrzyj z wodą). Zmieszaj składniki ciasta, dobrze wyrób - ciasto powinno być raczej luźne, dość klejące. Włóż ciasto do miski wysmarowanej mąką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozłóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp cienko bułką tartą. Układaj truskawki, lekko je wciskając (większe sztuki najlepiej pokroić). Z podanych składników wykonaj kruszonkę, posyp ciasto na wierzchu. Piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.