Koperkowa z młodymi ziemniaczkami
składniki:
1 pęczek koperku
6 ziemniaków młodych
2 marchewki
1 pietruszka
2 listki pora
1 cebula
porcja rosołowa(np.:skrzydełko)
sól
pieprz
ziele angielskie(5 ziarenek)
2 łyżki śmietany 18%
Obrane warzywa wrzucić do gara z porcją rosołową i zalać wodą. Koperek podzielić na połowę i pierwszą część dodać do reszty składników. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do gotujących się warzyw (nie wrzucam razem, bo zbyt szybko się rozgotują). Wrzucić ziele angielskie i doprawić solą i pieprzem, gotować. Koperek drobno poszatkować, gdy warzywa będą miękkie dodać poszatkowany koperek.
Ugotowane warzywa wyjąć z gara, można zrobić z nich sałatkę babuni. A jedną marchewkę zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy. Zupę doprawić śmietaną.
W aranżacji jak zawsze dzielnie towarzyszy mi moja Pati:) Jest pocieszna i może kiedyś wrzucę zdjęcia robione przez nią....są odjazdowe;)