Gomółki serowe

Gomółki serowe
Skończyła się przebudowa kuchni. Wszystko stoi już na swoim miejscu, wysprzątane, poukładane i w końcu takie jakie powinno być. Z tej okazji postanowiłam zrobić coś "konkretnego". Powiedziałam jakiś czas temu mamie, że chcę to zrobić, a ona na to : "no, tego jeszcze nie robiłaś". A co! Bardzo lubię takie "wynalazki". Wczoraj tata przywiózł z działki wiejskie jajka, i naszą świeżutką miętę, więc nie było już na co czekać. Kupiłam kilogram sera i są moje pierwsze gomółki serowe.
Zdjęcie - gomółki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGomółki serowe
  • 1 kg tłustego sera
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • sporo posiekanej świeżej mięty
  • 2 płaskie łyżeczki soli
Ser rozdrobnić, dodać jajka, sól i miętę a następnie zmiksować na jednolitą masę. Jeśli masa jest za luźna można dodać trochę bułki tartej, a jak za bardzo zbita to troszkę mleka. Następnie formujemy zgrabne kulki, układamy na papierze do pieczenia, lekko spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 2:30-2:45 min w temperaturze 80 stopni (osiemdziesiąt).

Zdjęcie - gomółki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów