Polecam dzisiaj smaczne danie z kurczaka z aromatycznym sezamem i chrupkimi warzywami. W orginalnym przepisie wystąpił indyk jednak ja użyłam kurczaka bo indyk nie zawsze jest dostępny.
Od dawna chciałam upiec grahamki. Brakowało mi tylko (albo aż) mąki. W końcu pojawiła się na pobliskim bazarku, więc nie zastanawiałam się długo, tylko od razu kupiłam cały kilogram.
zazwyczaj chleb piekę w maszynie, korzystając z codziennych przepisów, ale czasem chcę upiec (i zjeść ;)) coś innego. tak było na przykład w okolicy świąt, kiedy mocno za mną chodził (i wychodził ;)) chleb z suszonymi śliwkami.
Dania jednogarmkowe cieszą się zazwyczaj wielką popularnością i ja także chętnie po nie sięgam. Powodem, dla którego tak wszyscy je lubią jest brak czasu. Ja akurat teraz mam go dużo bo przeciez trwają ferie ale skoro można włożyć wszystkie składniki do garnka i praktycznie obiad gotuje się sam czemu by z tego nie skorzystać.
Dzisiaj więc propozycja dla tych, którzy lubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce.Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje.
Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)
Przepis, który jestem w stanie wyrecytować w środku nocy, nad którym nigdy nie muszę się zastanawiać. Nie ma żadnego problemu z przeliczaniem, proporcjami - wszystkie składniki są w równych częściach. Proste jak drut, dość tłuste, pozostają w karnawałowym klimacie.
Dzisiaj proponuję kaszę jaglaną, chyba najzdrowszą z kasz. Jest silnie zasadotwórcza, w przeciwieństwie do większości przetworzonych pokarmów. Jedząc ją neutralizujemy zakwaszone środowisko organizmu.