Czosnkowe bułeczki

Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczywa. Na chleb na zakwasie nie mam cierpliwości, ale małe aromatyczne bułeczki są w sam raz. Nie za dużo pracy, nie za wiele wysiłku a efekt mniamuśny.
Czosnkowe bułeczki
Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na bułeczki - ja podzieliłam na 9 i odstawić ponownie do podrośnięcia. Czosnek, masło i tymianek wrzucić do blendera i zmiksować. Wyrośnięte bułeczki naciąć na środku, włożyć nadzienie, posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i upiec - ok 15 minut w 180 stopniach.
Inspiracja
Czosnkowe bułeczki
- 400g mąki pszennej
- łyżeczka drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych
- 260ml mleka
- 30g roztopionego masła (1 łyżka)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miękkiego masła
- tymianek

Inspiracja