Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Rybne curry

Rybne curry

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z makreli z suszonymi po…

Dzi Dzi
karmelowy

Dorsz na zielonych warzywach z miso

Dorsz na zielonych warzywach z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Curry rybne z piwem

Curry rybne z piwem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Makaron z wędzoną makrelą

Makaron z wędzoną makrelą

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Grzanki z jarmużem

Grzanki z jarmużem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z pieczonego pasternaku i czosnku. Przedwiośnie!

Pasta z pieczonego pasternaku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Hummus z boczniakami

Hummus z boczniakami

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pieczony kurczak w sezamie
3

Pieczony kurczak w sezamie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie

Tosty z karmelizowaną cebulą,…

Dzi Dzi
karmelowy

Paluchy ze szpinakiem

Paluchy ze szpinakiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb