Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Cebulaki
1

Cebulaki

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Szarlotka tatrzańska – z dużą ilością jabłek
1

Szarlotka tatrzańska – z dużą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pierniczki brukowce

Pierniczki brukowce

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sałatka śledziowa z buraczkami
1

Sałatka śledziowa z buraczkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Legnickie bomby piernikowe

Legnickie bomby piernikowe

Beti Beti
kruche babeczki

Kluski śląskie
1

Kluski śląskie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Bułeczki św. Marcina

Bułeczki św. Marcina

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kluski śląskie
1

Kluski śląskie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!