CHLEB ORKISZOWY Z CZARNUSZKĄ
Chleb na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem mąki gryczanej. Dodatkiem smakowym jest tutaj czarnuszka, której smak uwielbiam. Nazywana złotem faraonów działa rewelacyjnie na organizm. Stosowana była w medycynie starożytnego Egiptu oraz medycynie arabskiej. Ma działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i uspokajające, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania jej jest ciąża.
Książka kucharska, którą Mardżan miała zakodowaną w głowie, szczególnie podkreślała właściwy dobór przypraw do zupy. Kminek nadawał mieszaninie aromat popołudniowych igraszek miłosnych, lecz najpotężniejszy tantryczny wpływ na niewinnego konsumenta zupy miała inna przyprawa: siah dane – akt miłosny w pełni – czyli ziarno czarnuszki. To skromne, małe ziarenko, wyłuskane ze skorupki w moździerzu lub gotowane wraz z potrawą – na przykład zupą z soczewicy – pobudza pikantną energię, uśpioną w ludzkiej śledzionie. Raz uwolniona, energia ta płonie w człowieku ciągłym, nieposkromionym pożądaniem niezaspokojonej miłości. Czarnuszka działa tak silnie, że odradza się jej zażywanie kobietom ciężarnym – może bowiem spowodować przedwczesny poród.
M. Mehran Zupa z granatów Niestety mój mąż zdecydowanie za czarnuszką nie przepada, więc używam jej dużo rzadziej niż miałabym na to ochotę.
Chleb orkiszowy z czarnuszką - Laura SKŁADNIKI:
Płatki owsiane zalać jedną szklanką ciepłej wody. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać do płatków z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodać sól i czarnuszkę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę (ciepłą). Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od miski. Ciasto wyłożyć do jednej dużej lub dwóch mniejszych form wysmarowanych tłuszczem i obsypanych np płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.
Książka kucharska, którą Mardżan miała zakodowaną w głowie, szczególnie podkreślała właściwy dobór przypraw do zupy. Kminek nadawał mieszaninie aromat popołudniowych igraszek miłosnych, lecz najpotężniejszy tantryczny wpływ na niewinnego konsumenta zupy miała inna przyprawa: siah dane – akt miłosny w pełni – czyli ziarno czarnuszki. To skromne, małe ziarenko, wyłuskane ze skorupki w moździerzu lub gotowane wraz z potrawą – na przykład zupą z soczewicy – pobudza pikantną energię, uśpioną w ludzkiej śledzionie. Raz uwolniona, energia ta płonie w człowieku ciągłym, nieposkromionym pożądaniem niezaspokojonej miłości. Czarnuszka działa tak silnie, że odradza się jej zażywanie kobietom ciężarnym – może bowiem spowodować przedwczesny poród.
M. Mehran Zupa z granatów Niestety mój mąż zdecydowanie za czarnuszką nie przepada, więc używam jej dużo rzadziej niż miałabym na to ochotę.
Chleb orkiszowy z czarnuszką - Laura SKŁADNIKI:
- 70 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 30 dkg gryczanej
- 1 szklanka płatków owsianych (zwykłe, ewentualnie górskie)
- 4-5 łyżek czarnuszki
- 10 dkg drożdży
- 1 łyżka brązowego cukru (może być zwykły)
- 1 czubata łyżka soli
- 3 szklanki ciepłej wody
Płatki owsiane zalać jedną szklanką ciepłej wody. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać do płatków z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodać sól i czarnuszkę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę (ciepłą). Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od miski. Ciasto wyłożyć do jednej dużej lub dwóch mniejszych form wysmarowanych tłuszczem i obsypanych np płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.