CHLEB ORKISZOWY Z CZARNUSZKĄ

Chleb na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem mąki gryczanej. Dodatkiem smakowym jest tutaj czarnuszka, której smak uwielbiam. Nazywana złotem faraonów działa rewelacyjnie na organizm. Stosowana była w medycynie starożytnego Egiptu oraz medycynie arabskiej. Ma działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i uspokajające, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania jej jest ciąża.
Książka kucharska, którą Mardżan miała zakodowaną w głowie, szczególnie podkreślała właściwy dobór przypraw do zupy. Kminek nadawał mieszaninie aromat popołudniowych igraszek miłosnych, lecz najpotężniejszy tantryczny wpływ na niewinnego konsumenta zupy miała inna przyprawa: siah dane – akt miłosny w pełni – czyli ziarno czarnuszki. To skromne, małe ziarenko, wyłuskane ze skorupki w moździerzu lub gotowane wraz z potrawą – na przykład zupą z soczewicy – pobudza pikantną energię, uśpioną w ludzkiej śledzionie. Raz uwolniona, energia ta płonie w człowieku ciągłym, nieposkromionym pożądaniem niezaspokojonej miłości. Czarnuszka działa tak silnie, że odradza się jej zażywanie kobietom ciężarnym – może bowiem spowodować przedwczesny poród.
M. Mehran Zupa z granatów Niestety mój mąż zdecydowanie za czarnuszką nie przepada, więc używam jej dużo rzadziej niż miałabym na to ochotę.
Zdjęcie - CHLEB ORKISZOWY Z CZARNUSZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb orkiszowy z czarnuszką - Laura SKŁADNIKI:
  • 70 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 30 dkg gryczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych (zwykłe, ewentualnie górskie)
  • 4-5 łyżek czarnuszki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru (może być zwykły)
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3 szklanki ciepłej wody
Mąki przesiać do dużej miski.
Płatki owsiane zalać jedną szklanką ciepłej wody. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać do płatków z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodać sól i czarnuszkę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę (ciepłą). Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od miski. Ciasto wyłożyć do jednej dużej lub dwóch mniejszych form wysmarowanych tłuszczem i obsypanych np płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb