Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Zdjęcie - Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przedstawiam pomysł na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym. Pierwszy raz przygotowałam ją na urodziny mojego taty i karkówka zasmakowała moim domownikom:-) Jest to szybki pomysł na obiad lub na imprezkę, ponieważ można karkówkę zrobić dzień wcześniej i zapiec przed samym podaniem. Przepis dostałam od cioci Krysi, którą pozdrawiam:-)

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 5 cebul
  • olej
  • przyprawa do mięsa

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka keczupu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1/2 łyżeczki soli

Mięso pokroić w plastry około 1 cm. Nie rozbijać, posypać przyprawą do mięsa i odstawić na chwilę do lodówki (minimum 1 godzinę). Po tym czasie upiec na oleju na złoty kolor, wystudzić.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki sosu, doprawić według uznania. Plastry karkówki układać warstwami na przemian z cebulą, zalać sosem pomidorowym, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej wieczorem, dzień wcześniej.

Na drugi dzień przed samym podaniem zapiec przygotowaną karkówkę tak około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, mięso musi się zapiec, czas możecie regulować według uznania, uważajcie żeby mięso się nie rozgotowało.

Smacznego!

Kategorie przepisów