Kasza jaglana z warzywami

Na forum wegedzieciak diancia zaproponowła wspaniałą akcję "Luty z kaszą na śniadanie" w którą się włączam z przyjemnością i postaram się publikować jak najwięcej propozycji przygotowania różnych kasz.

Dzisiaj proponuję kaszę jaglaną, chyba najzdrowszą z kasz. Jest silnie zasadotwórcza, w przeciwieństwie do większości przetworzonych pokarmów. Jedząc ją neutralizujemy zakwaszone środowisko organizmu. Jaglanka jest polecana w trakcie choroby, absorbuje toksyny, pomaga pozbyć się śluzu z organizmu. Kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, potas i krzemionkę mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kaszę jaglaną można przygotować na słodko, na słono, jak kto lubi ;)) Danie które proponuje, będzie świetne na początek dnia a jeśli ktoś nie wyobraża sobie kaszy na słono na śniadanie to może ją zjeść na obiad lub kolację :) Dodatki które proponuje do tej kaszy, powodują że jest ona baardzo zdrową potrawą. A poza tym jest szybka w przygotowaniu.

Składniki: 

Zdjęcie - Kasza jaglana z  warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

- 3/4 kubka kaszy jaglanej, 
- 1 i 1/5 kubka wody,
- kilka kawałków pociętych glonów (dałam kombu),
- 1 marchewka,
- 4 duże pieczarki,
- 1 por (biała część),
- 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej),
- kilka liści jarmużu (również dałam mrożony),
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 2 -3 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy, asafetyda (opcjonalnie), papryka słodka, imbir.

Wykonanie:
Kaszę jaglaną porządnie wypłukać w zimnej wodzie, kilkakrotnie zlewając brudną wodę. Zalać kaszę świeżą wodą, dodać do niej glony. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, nie mieszając, do czasu wchłonięcia wody (nie musi być bardzo miękka, bo będzie jeszcze z warzywami chwilę duszona). Można również kaszę kilka minut pogotować, zdjąć z ognia i schować "pod kołdrę" żeby doszła.
Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, pora pokroić w półplastry, pieczarki na pół i w grubsze pół plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę lub paski, jarmuż drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć krótko por, dodać marchewkę, paprykę, chwilę smażyć. Dołożyć pieczarki, jarmuż, podlać odrobiną wody. Gdy warzywa zmiękną dodać ugotowaną kaszę, dobrze wymieszać. Dusić razem do całkowitej miękkości warzyw (można w międzyczasie dodać wody), na koniec dorzucić natkę pietruszki, słonecznik, pestki dyni, doprawić do smaku. 

Zdjęcie - Kasza jaglana z  warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!! Zdrowego :-)

Przepisy z tych kategorii

Kasza gryczana z porem i pieczarkami w sosie  pomidorowym
9

Kasza gryczana z porem i piecz…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Burgery z komosy ryżowej i bobu

Burgery z komosy ryżowej i bob…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Wegański czekoladowy krem z orzechami laskowymi

Wegański czekoladowy krem z or…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Fasolka szparagowa z ryżem

Fasolka szparagowa z ryżem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Faszerowane pomidory. Komosa ryżowa i cukinia.

Faszerowane pomidory. Komosa r…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Idealne gołąbki wegetariańskie

Idealne gołąbki wegetariańskie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Taboule nie tylko do pracy

Taboule nie tylko do pracy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Czekoladowy sernik jaglany na zimno z daktylowym karmelem
2

Czekoladowy sernik jaglany na…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia
1

Wegańskie i bezglutenowe plack…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Grysikowe ciasto z owocami i galaterką
3

Grysikowe ciasto z owocami i g…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Krem jaglany lawendowo - cytrynowy
1

Krem jaglany lawendowo - cytry…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Kaszotto z bobem i cukinią

Kaszotto z bobem i cukinią

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki