Smaczne biszkoptowe ciasto z jabłkami, które dodatkowo wzbogaciłam rodzynkami, orzechami włoskimi oraz oczywiście cynamonem. Puszyste, lekkie, aromatyczne i bardzo dobre.
Dzisiaj robiliśmy z dzieciakami faworki. Formowanie idzie małym rączkom coraz lepiej i poszło nam naprawdę szybko :) Przy okazji postanowiłam wykorzystać część ciasta na róże karnawałowe, które zawsze miałam ochotę zrobić. Róże są trochę bardziej pracochłonne niż faworki, ale bardzo efektowne
Piernikowe serca które po upieczeniu są jeszcze twarde a w kolejnym dniu zaczynaj mięknąć. Doskonałe na święta jak również do podarowania na walentynki
Pewnie nazwa tego ciasta nasuwa Wam skojarzenie z miodem natomiast w tym przypadku nawiązuje raczej do tego, że wyglądem przypomina pszczołę. Ale nie o nazwę tu chodzi a o smak bo ciasto jest niesamowite.
Kiedy ostatnio robiłam kruchy spód do sernika z borówkami, zrobiłam podwójną ilość ciasta i schowałam do lodówki. Teraz wyciągnęłam odczekałam sporo żeby rozmarzło i zrobiłam kolejny sernik.
Polecam sałatkę pełną kolorowych warzyw z kawałkami pieczeni z kaszy kuskus. Do tej sałatki możecie wykorzystać ulubione warzywa świeże czy zamarynowane oraz każdy rodzaj pieczeni.
Propozycja na weekendowe śniadanie. Niby zwykła jajecznica ale jednak inna. Jajecznica z pomidorkami (bez skórki i bez pestek) uduszonymi na masełku z dodatkiem kiełków rzodkiewki, podana w naleśniku.
Tak dawno nie miałam drożdży w palcach, że prawie już zapomniałam jakie to przyjemne uczucie. Chciałam wykorzystać masę marcepanową, która została mi po świętach. A połączenie marcepanu z cynamonem okazało sie strzałem w dziesiątkę.
Bardzo aromatyczna konfitura mandarynkowa z korzenną nutką. Uwielbiam domowe dżemy powidła, wszelkie konfitury... i nigdy ich nie kupuje, w dodatku są tak proste do zrobienia w domu. Gdy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu pustki to taki dżem z jogurtem naturalnym jak znalazł :-)Polecam.