Skrętki marcepanowo-cynamonowe

Skrętki  marcepanowo-cynamonowe

Tak dawno nie miałam drożdży w palcach, że prawie już  zapomniałam jakie to przyjemne uczucie. Chciałam wykorzystać masę marcepanową, która została mi po świętach. A połączenie marcepanu z cynamonem okazało sie strzałem w dziesiątkę. W orginale skrętki były zawijane i związane  w supełki jednak ciasto wyszło mi tak miękkie i delikatne, że nijak nie dało się go złożyć w kółko, nie mówiąc o związywaniu. Dlatego zostawiłam je w wersji tylko skręconej i nazwałam skrętkami. Smak skrętek można sobie z łatwością wyobrazić bo przecież cynamon idealnie nadaje się do ciasta drożdżowego a w połączeniu z marcepanem to już wogóle poezja.

Zdjęcie - Skrętki  marcepanowo-cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 kg mąki

Składniki na nadzienie:

  • 50 g masła
  • 250 g marcepanu
  • 2 łyżki mielonego cynamonu

Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni.  W dużej misce rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości uprzednio podgrzanego mleka. Wlać pozostałe mleko do miski i dodać posiekane masło, cukier, sól, kardamon oraz większą część mąki. Mieszać ciasto drewanianą łyżką przez 6-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i lekko je wyrobić. Wymieszać składniki nadzienia. Podzielić ciasto na dwie częśći i z każdej rozwałkować prostokąt. Na każdym z nich rozprowadzić nadzienie. Prostokątne częśći ciasta złożyć wzdłuż na pół i pociąć na paski szerokości 2 cm. Każdy pasek skęcić a następnie związać w luźny węzeł lub zostawić tylko skręcone tak jak ja to zrobiłam. Ułożyć zawijasy lub skrętki na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Piec około 5-10 minut, a następnie pozostawić do wystygnięcia na kratce.

Smacznego:)

Kategorie przepisów