Skrętki marcepanowo-cynamonowe
Tak dawno nie miałam drożdży w palcach, że prawie już zapomniałam jakie to przyjemne uczucie. Chciałam wykorzystać masę marcepanową, która została mi po świętach. A połączenie marcepanu z cynamonem okazało sie strzałem w dziesiątkę. W orginale skrętki były zawijane i związane w supełki jednak ciasto wyszło mi tak miękkie i delikatne, że nijak nie dało się go złożyć w kółko, nie mówiąc o związywaniu. Dlatego zostawiłam je w wersji tylko skręconej i nazwałam skrętkami. Smak skrętek można sobie z łatwością wyobrazić bo przecież cynamon idealnie nadaje się do ciasta drożdżowego a w połączeniu z marcepanem to już wogóle poezja.
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem
Składniki:
- 500 ml mleka
- 50 g drożdży
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 kg mąki
Składniki na nadzienie:
- 50 g masła
- 250 g marcepanu
- 2 łyżki mielonego cynamonu
Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni. W dużej misce rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości uprzednio podgrzanego mleka. Wlać pozostałe mleko do miski i dodać posiekane masło, cukier, sól, kardamon oraz większą część mąki. Mieszać ciasto drewanianą łyżką przez 6-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i lekko je wyrobić. Wymieszać składniki nadzienia. Podzielić ciasto na dwie częśći i z każdej rozwałkować prostokąt. Na każdym z nich rozprowadzić nadzienie. Prostokątne częśći ciasta złożyć wzdłuż na pół i pociąć na paski szerokości 2 cm. Każdy pasek skęcić a następnie związać w luźny węzeł lub zostawić tylko skręcone tak jak ja to zrobiłam. Ułożyć zawijasy lub skrętki na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Piec około 5-10 minut, a następnie pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Smacznego:)