Ziemniaki z kapustą

Zrobiłam w wolnowarze pyszne ziemniaki z kapustą w keczupie.
Przepis zawdzięczam MarcieJS z forum WD, oryginał TUTAJ.

Można oczywiście zrobić to danie w normalnym garnku, ale zaletą wolnowaru jest to że wrzuca się do niego wszystkie składniki, włącza garnek i po kilku godzinach mamy gotowe danie. Możemy go nastawić np przed wyjściem z pracy a po przyjściu mamy gotowy obiad :) można też w tym czasie zająć się innymi sprawami niż gotowanie.

Składniki:

- mała kapusta biała,Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 łyżka kminku (nie mielonego),
- 7 - 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki łagodnego keczupu lub koncentratu,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Kapustę wieczorem pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm, posoliłam ją, posypałam kminkiem i odstawiłam na noc pod przykryciem do lodówki.
Gdy będziemy robić ją w normalnym garnku, myślę że można to pominąć.
Rano ziemniaki kroimy w półplastry o grubości ok 5 mm.
Wrzucamy do wolnowara ziemniaki, kapustę (razem z wodą którą puściła kapusta), dodajemy 2 - 3 łyżki oleju, mieszamy. Ustawiamy na high, zostawiamy na ok 4 h żeby warzywa zmiękły.
W zwykłym garnku oczywiście wszystko trwa szybciej i trzeba mieszać co jakiś czas, myślę że też warto podlać warzywa wodą żeby się nie przypaliły (o czym nie ma mowy w wolnowarze).
Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich przesmażoną pokrojoną w ćwierć plastry cebulę oraz keczup (koncentrat, użyłam keczupu firmy Włocławek, który smakuje prawie jak koncentrat, tylko jest łagodniejszy, jeśli użyjemy koncentratu to myślę że wystarczy mniejsza ilość), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W przypadku wolnowara, gotowałam jeszcze ponad godzinę bo musiałam wyjść z domu, normalnie będzie szybciej.
Zjadamy na ciepło. Danie wychodzi pyszne, syte i świetnie smakuje z kotletami sojowymi. Do tego ma fajny kolorek :)

Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Pikantna zupa z ciecierzycą ze śmietankową pastą z fety

Pikantna zupa z ciecierzycą ze…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą

Cukinie z suszonymi pomidorami…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Burgery z kaszy jaglanej

Burgery z kaszy jaglanej

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańska galaretka

Wegańska galaretka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

„Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków
2

„Steki” z kalafiora z sosem z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Faszerowane liście winogron

Faszerowane liście winogron

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Faworki/chrust z serkiem mascarpone

Faworki/chrust z serkiem masca…

Beti Beti
kruche babeczki

Pączki nowoorleańskie

Pączki nowoorleańskie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka)

Kapusta z octem ryżowym (jak u…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pączki malinowe
1

Pączki malinowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Akademia burczymiwbrzuchu #12: Domowe pączki

Akademia burczymiwbrzuchu #12:…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą

Cukinie z suszonymi pomidorami…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis