Ziemniaki z kapustą

Zrobiłam w wolnowarze pyszne ziemniaki z kapustą w keczupie.
Przepis zawdzięczam MarcieJS z forum WD, oryginał TUTAJ.

Można oczywiście zrobić to danie w normalnym garnku, ale zaletą wolnowaru jest to że wrzuca się do niego wszystkie składniki, włącza garnek i po kilku godzinach mamy gotowe danie. Możemy go nastawić np przed wyjściem z pracy a po przyjściu mamy gotowy obiad :) można też w tym czasie zająć się innymi sprawami niż gotowanie.

Składniki:

- mała kapusta biała,Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 łyżka kminku (nie mielonego),
- 7 - 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki łagodnego keczupu lub koncentratu,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Kapustę wieczorem pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm, posoliłam ją, posypałam kminkiem i odstawiłam na noc pod przykryciem do lodówki.
Gdy będziemy robić ją w normalnym garnku, myślę że można to pominąć.
Rano ziemniaki kroimy w półplastry o grubości ok 5 mm.
Wrzucamy do wolnowara ziemniaki, kapustę (razem z wodą którą puściła kapusta), dodajemy 2 - 3 łyżki oleju, mieszamy. Ustawiamy na high, zostawiamy na ok 4 h żeby warzywa zmiękły.
W zwykłym garnku oczywiście wszystko trwa szybciej i trzeba mieszać co jakiś czas, myślę że też warto podlać warzywa wodą żeby się nie przypaliły (o czym nie ma mowy w wolnowarze).
Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich przesmażoną pokrojoną w ćwierć plastry cebulę oraz keczup (koncentrat, użyłam keczupu firmy Włocławek, który smakuje prawie jak koncentrat, tylko jest łagodniejszy, jeśli użyjemy koncentratu to myślę że wystarczy mniejsza ilość), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W przypadku wolnowara, gotowałam jeszcze ponad godzinę bo musiałam wyjść z domu, normalnie będzie szybciej.
Zjadamy na ciepło. Danie wychodzi pyszne, syte i świetnie smakuje z kotletami sojowymi. Do tego ma fajny kolorek :)

Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Kopiec kreta ciasto domowe

Kopiec kreta ciasto domowe

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Ciasto japonka

Ciasto japonka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami

Tarta z kapustą kiszoną i susz…

food² food²
Food Square

Sernik marchewkowy
1

Sernik marchewkowy

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Cynamonowa gwiazda

Cynamonowa gwiazda

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Makowy warkocz drożdżowy

Makowy warkocz drożdżowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki pieczone w soli

Ziemniaki pieczone w soli

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezmięsny pasztet grzybowy

Bezmięsny pasztet grzybowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pierogi a’la ruskie z dynią

Pierogi a’la ruskie z dynią

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bakłażany karmelizowane w sosie miso. Sezonowo od A do M

Bakłażany karmelizowane w sosi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wegańska gorąca czekolada

Wegańska gorąca czekolada

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem

Pasztet z czerwonej i czarnej…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj