Ziemniaki z kapustą

Zrobiłam w wolnowarze pyszne ziemniaki z kapustą w keczupie.
Przepis zawdzięczam MarcieJS z forum WD, oryginał TUTAJ.

Można oczywiście zrobić to danie w normalnym garnku, ale zaletą wolnowaru jest to że wrzuca się do niego wszystkie składniki, włącza garnek i po kilku godzinach mamy gotowe danie. Możemy go nastawić np przed wyjściem z pracy a po przyjściu mamy gotowy obiad :) można też w tym czasie zająć się innymi sprawami niż gotowanie.

Składniki:

- mała kapusta biała,Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 łyżka kminku (nie mielonego),
- 7 - 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki łagodnego keczupu lub koncentratu,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Kapustę wieczorem pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm, posoliłam ją, posypałam kminkiem i odstawiłam na noc pod przykryciem do lodówki.
Gdy będziemy robić ją w normalnym garnku, myślę że można to pominąć.
Rano ziemniaki kroimy w półplastry o grubości ok 5 mm.
Wrzucamy do wolnowara ziemniaki, kapustę (razem z wodą którą puściła kapusta), dodajemy 2 - 3 łyżki oleju, mieszamy. Ustawiamy na high, zostawiamy na ok 4 h żeby warzywa zmiękły.
W zwykłym garnku oczywiście wszystko trwa szybciej i trzeba mieszać co jakiś czas, myślę że też warto podlać warzywa wodą żeby się nie przypaliły (o czym nie ma mowy w wolnowarze).
Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich przesmażoną pokrojoną w ćwierć plastry cebulę oraz keczup (koncentrat, użyłam keczupu firmy Włocławek, który smakuje prawie jak koncentrat, tylko jest łagodniejszy, jeśli użyjemy koncentratu to myślę że wystarczy mniejsza ilość), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W przypadku wolnowara, gotowałam jeszcze ponad godzinę bo musiałam wyjść z domu, normalnie będzie szybciej.
Zjadamy na ciepło. Danie wychodzi pyszne, syte i świetnie smakuje z kotletami sojowymi. Do tego ma fajny kolorek :)

Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Surówka z czerwonej kapusty i…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka)

Kapusta z octem ryżowym (jak u…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Łazanki z kapustą i mięsem

Łazanki z kapustą i mięsem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kimchi

Kimchi

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kapuśniaki
2

Kapuśniaki

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Kopytka pietruszkowe
1

Kopytka pietruszkowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Draniki z maczanką
1

Draniki z maczanką

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bataty ze szczypiorkiem
1

Bataty ze szczypiorkiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pączki z pieczonymi batatami i wiśniową konfiturą. Tłusty czwartek może być też w piątek!
1

Pączki z pieczonymi batatami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepis na babeczki z batata

Przepis na babeczki z batata

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka chłopska
2

Zapiekanka chłopska

Beti Beti
kruche babeczki