Ziemniaki z kapustą

Zrobiłam w wolnowarze pyszne ziemniaki z kapustą w keczupie.
Przepis zawdzięczam MarcieJS z forum WD, oryginał TUTAJ.

Można oczywiście zrobić to danie w normalnym garnku, ale zaletą wolnowaru jest to że wrzuca się do niego wszystkie składniki, włącza garnek i po kilku godzinach mamy gotowe danie. Możemy go nastawić np przed wyjściem z pracy a po przyjściu mamy gotowy obiad :) można też w tym czasie zająć się innymi sprawami niż gotowanie.

Składniki:

- mała kapusta biała,Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 łyżka kminku (nie mielonego),
- 7 - 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki łagodnego keczupu lub koncentratu,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Kapustę wieczorem pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm, posoliłam ją, posypałam kminkiem i odstawiłam na noc pod przykryciem do lodówki.
Gdy będziemy robić ją w normalnym garnku, myślę że można to pominąć.
Rano ziemniaki kroimy w półplastry o grubości ok 5 mm.
Wrzucamy do wolnowara ziemniaki, kapustę (razem z wodą którą puściła kapusta), dodajemy 2 - 3 łyżki oleju, mieszamy. Ustawiamy na high, zostawiamy na ok 4 h żeby warzywa zmiękły.
W zwykłym garnku oczywiście wszystko trwa szybciej i trzeba mieszać co jakiś czas, myślę że też warto podlać warzywa wodą żeby się nie przypaliły (o czym nie ma mowy w wolnowarze).
Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich przesmażoną pokrojoną w ćwierć plastry cebulę oraz keczup (koncentrat, użyłam keczupu firmy Włocławek, który smakuje prawie jak koncentrat, tylko jest łagodniejszy, jeśli użyjemy koncentratu to myślę że wystarczy mniejsza ilość), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W przypadku wolnowara, gotowałam jeszcze ponad godzinę bo musiałam wyjść z domu, normalnie będzie szybciej.
Zjadamy na ciepło. Danie wychodzi pyszne, syte i świetnie smakuje z kotletami sojowymi. Do tego ma fajny kolorek :)

Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Nacinane pieczone ziemniaczki

Nacinane pieczone ziemniaczki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Jak zrobić pierogi ruskie?
2

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym

Roladki z podudzia z kurczaka…

food² food²
Food Square

Pieczone puree

Pieczone puree

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kurczak z ziemniakami i bobem

Kurczak z ziemniakami i bobem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą

Gołąbki z kaszą gryczaną, piec…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Młoda kapusta z chorizo

Młoda kapusta z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Risotto z młodą kapustą  (Doradca smaku 3 - recenzja książki)

Risotto z młodą kapustą (Dora…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Coleslaw z granatem i  rodzynkami

Coleslaw z granatem i rodzynk…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Gołąbki Marysi

Gołąbki Marysi

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Surówka z młodej kapusty – colesław
1

Surówka z młodej kapusty – col…

napiecyku napiecyku
napiecyku