Ziemniaki z kapustą

Zrobiłam w wolnowarze pyszne ziemniaki z kapustą w keczupie.
Przepis zawdzięczam MarcieJS z forum WD, oryginał TUTAJ.

Można oczywiście zrobić to danie w normalnym garnku, ale zaletą wolnowaru jest to że wrzuca się do niego wszystkie składniki, włącza garnek i po kilku godzinach mamy gotowe danie. Możemy go nastawić np przed wyjściem z pracy a po przyjściu mamy gotowy obiad :) można też w tym czasie zająć się innymi sprawami niż gotowanie.

Składniki:

- mała kapusta biała,Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 łyżka kminku (nie mielonego),
- 7 - 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 łyżki łagodnego keczupu lub koncentratu,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Kapustę wieczorem pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm, posoliłam ją, posypałam kminkiem i odstawiłam na noc pod przykryciem do lodówki.
Gdy będziemy robić ją w normalnym garnku, myślę że można to pominąć.
Rano ziemniaki kroimy w półplastry o grubości ok 5 mm.
Wrzucamy do wolnowara ziemniaki, kapustę (razem z wodą którą puściła kapusta), dodajemy 2 - 3 łyżki oleju, mieszamy. Ustawiamy na high, zostawiamy na ok 4 h żeby warzywa zmiękły.
W zwykłym garnku oczywiście wszystko trwa szybciej i trzeba mieszać co jakiś czas, myślę że też warto podlać warzywa wodą żeby się nie przypaliły (o czym nie ma mowy w wolnowarze).
Gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich przesmażoną pokrojoną w ćwierć plastry cebulę oraz keczup (koncentrat, użyłam keczupu firmy Włocławek, który smakuje prawie jak koncentrat, tylko jest łagodniejszy, jeśli użyjemy koncentratu to myślę że wystarczy mniejsza ilość), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W przypadku wolnowara, gotowałam jeszcze ponad godzinę bo musiałam wyjść z domu, normalnie będzie szybciej.
Zjadamy na ciepło. Danie wychodzi pyszne, syte i świetnie smakuje z kotletami sojowymi. Do tego ma fajny kolorek :)

Zdjęcie - Ziemniaki z kapustą    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z dorsza, czyli irlandzkie fishcakes
1

Kotlety z dorsza, czyli irland…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem
1

Ziemniaczane łódeczki z brokuł…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków, bobu i kurek

Sałatka na ciepło z młodych zi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bataty faszerowane

Bataty faszerowane

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z ziemniakami i fetą
1

Sałatka z ziemniakami i fetą

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z bobem, boczkiem i młodymi ziemniakami
1

Sałatka z bobem, boczkiem i mł…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Młoda kiszona kapusta

Młoda kiszona kapusta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zasmażana młoda kapusta
1

Zasmażana młoda kapusta

Beti Beti
kruche babeczki

Idealne gołąbki wegetariańskie

Idealne gołąbki wegetariańskie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Niby gołąbki
1

Niby gołąbki

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)
2

Gołąbki z młodej kapusty z mię…

aronia aronia
Wiem co jem

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!