sernik z mascarpone z malinami

Kiedy ostatnio robiłam kruchy spód do sernika z borówkami, zrobiłam podwójną ilość ciasta i schowałam do lodówki. Teraz wyciągnęłam odczekałam sporo żeby rozmarzło i zrobiłam kolejny sernik.
Sernik z mascarpone z malinami
ciasto:
Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godzinki. Rozwałkować przełożyć do foremki, nakłuć widelcem i upiec - 20 minut w 180 stopniach (ja wykładam papierem do pieczenia i obciążam kuleczkami). Serek przełożyć do miski, dodać esencję, cukier i jajka i ubić na jednolitą masę. Ciasto wyjąć i ostudzić. Wyłożyć masę, powciskać maliny i wstawić do piekarnika. Na początku masa robi się płynna, ale bez obaw, ścina się w trakcie pieczenia dzięki jajkom. Piekłam 25 minut w 180 stopniach do złotego koloru i ścięcia masy.
Sernik z mascarpone z malinami
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 3-4 łyżki drobnego cukru z wanilią
- 500g serka mascarpone
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- garść malin
