Rosyjska solanka rybna
Zupa pyszna, najlepsza ze świeżych ryb słodkowodnych.Robiłam ją też z mrożonych filetów ryb morskich - też była dobra, ale ta pierwsza lepsza.....Przepis stąd.
Składniki: (6 porcji)50-70 dag filetów z ryby słodkowodnej (bez ości i bez skóry!)1 cebula1 duży kiszony ogórek (i ewentualnie sos z kiszenia ogórków)1 łyżka przecieru pomidorowego2 łyżki kaparów10 oliwek bez pestek (dałam czarne dla kontrastu)1-2 łyżki oliwy1 listek laurowy1,5 litra wywaru rybnegosól i pieprz2-4 ziarenka ziela angielskiegodo podania:6 plasterków cytryny1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w półplasterki. Oliwki posiekać.Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (2×2 cm).Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie wraz z kaparami. Dodać przecier pomidorowy i krótko smażyć.Do garnka z gorącym wywarem rybnym włożyć usmażoną cebulę z kaparami i przecierem pomidorowym, ogórki oraz oliwki. Gotować razem około 15 minut. Dodać rybę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 minut (aby ryba była ugotowana, ale się nie rozpadała!). Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem z kiszonych ogórków. (Uwaga: Zupa musi mieć zdecydowanie kwaskowy posmak!)Solankę podawać z plasterkiem cytryny, posypaną posiekaną natką pietruszki.