Makaronowa sałatka z warzywami i pieczenią z kaszy kuskus
Polecam sałatkę pełną kolorowych warzyw z kawałkami pieczeni z kaszy kuskus. Do tej sałatki możecie wykorzystać ulubione warzywa świeże czy zamarynowane oraz każdy rodzaj pieczeni. Ja dałam do sałatki pieczeń z ziołami prowansalskimi i kaszą kuskus - przepis poniżej, smacznego:-)
Składniki:
- pieczeń z kaszy kuskus - pół foremki "keksówki"
- puszka kukurydzy
- opakowanie makaronu np. rurki
- czerwona cebula
- pół główki kapusty pekińskiej
- 5 ogórków słodko- kwaśnych
- pół słoika papryki marynowanej lub 1 świeża czerwona papryka
- pęczek koperku lub koperek suszony
- rzeżucha (opcjonalnie - jeśli ktoś lubi)
- sól, pieprz
- majonez z jogurtem
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać gorącą wodą, odcedzić. Pieczeń pokroić w większe kawałki (ja zawsze zamrażam sobie wcześniej pieczeń i odmrażam tak 2 godziny przed robieniem sałatki). Kukurydzę wyjąć z puszki i odsączyć.
Cebulę pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość (lub jeśli wolicie możecie posypać cebulę odrobiną soli, po jakimś czasie zmięknie ale cebula nie straci swojego smaku). Kapustę pekińską pokroić, posolić, wymieszać - dzięki temu kapusta zmięknie i puści wodę, na koniec lekko wycisnąć.
Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Świeży koperek i rzeżuchę posiekać. Majonez połączyć z jogurtem (proporcje według uznania), dodać koperek i rzeżuchę, wymieszać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez z jogurtem, dokładnie wymieszać. Sałatkę włożyć do lodówki minimum na godzinę, żeby się przegryzła, gotowe.
Smacznego!