Adwokat

Adwokat


Zdjęcie - Adwokat - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis yenulki z forum cincin.

Potrzebne będzie: 5 żółtek, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki mleka, 0,25 l spirytusu

Mleko gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na "puch". Czyli ma być prawie biała i cukier jak najmniej wyczuwalny.
Dodajemy powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając (na tym etapie cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Potem cały czas mieszamy i dodajemy po odrobince, takim cieniutkim strumyczkiem spirytus (żeby się nie zważyło przypadkiem).
A potem to już zlewamy do butelek lub karafek, i odstawiamy do przegryzienia. Babcia Yenulki mówiła że powinny to być 2-3 dni, ale z doświadczenia wiem że i po jednym jest dobre.

Kategorie przepisów