Kudłacz

Kudłacz

Kudłacz, to jedno z najprostszych i najtańszych ciast. A poza tym fajnie wygląda, zawsze sie udaje i jest bardzo smaczne. Jeśli macie małe dzieci, możecie "zwalić" na nie maczanie i obtaczanie ciasta w wiórkach...zobaczycie jaką będą miały radochę:)

Zdjęcie - Kudłacz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kudłacz

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • płaska łyżka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • 20 - 25 dag wiórków kokosowych

 

W misce utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko, miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą prostokątną  blaszkę (wysmarowaną i obsypaną bułką tartą), upiec w średnio nagrzanym piekarniku i po ostygnięciu pokroić w kostkę. 

Polewa: mleko margarynę i cukier rozgrzać w rondelku, dodać kakao i gotować 5 minut. Ostudzić.

W zimnej polewie zanurzać kostki ciasta, a następnie obsypywać je wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie - Kudłacz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów