Kudłacz
Kudłacz, to jedno z najprostszych i najtańszych ciast. A poza tym fajnie wygląda, zawsze sie udaje i jest bardzo smaczne. Jeśli macie małe dzieci, możecie "zwalić" na nie maczanie i obtaczanie ciasta w wiórkach...zobaczycie jaką będą miały radochę:)
Kudłacz
Składniki:
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 dag margaryny
- jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- płaska łyżka proszku do pieczenia
Polewa:
- 3/4 szklanki mleka
- 20 dag margaryny
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru
- 20 - 25 dag wiórków kokosowych
W misce utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko, miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą prostokątną blaszkę (wysmarowaną i obsypaną bułką tartą), upiec w średnio nagrzanym piekarniku i po ostygnięciu pokroić w kostkę.
Polewa: mleko margarynę i cukier rozgrzać w rondelku, dodać kakao i gotować 5 minut. Ostudzić.
W zimnej polewie zanurzać kostki ciasta, a następnie obsypywać je wiórkami kokosowymi.
Smacznego!